Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Έπεσε παλιό Ουκρανικό drone στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας

Μια είδηση που μας προβλημάτισε και πέρασε «στα ψιλά» από το περισσότερα Δυτικά δίκτυα ενημέρωσης.

Στις 07:33 το πρωί της Παρασκευής, δημοσιεύσαμε στο Twitter του CosmoStatus (δείτε την εικόνα παρακάτω) μια είδηση που μας προβλημάτισε. Αφορούσε την πτώση Ουκρανικού Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους στην Κροατία! Την είδηση διαβάσαμε στο War Zone. Αποφασίσαμε να μην δημοσιοποιήσουμε αμέσως στα Ελληνικά το θέμα και να προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, διαπιστώσαμε πως Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δημοσιεύσει την είδηση και μια – δυο Ελληνικές ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν την είδηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εμείς περιμέναμε να δούμε εάν θα γραφεί κάτι από τα λεγόμενα μεγάλα Δυτικά ΜΜΕ.

Οι πληροφορίες λένε ότι ένα Ουκρανικό, Σοβιετικής προέλευσης (δηλαδή άνω των 30 ετών) drone επιτήρησης, τύπου Tu-141 Strizh, έπεσε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Το πως βρέθηκε εκεί το Ουκρανικό drone, βρίσκεται υπό έρευνα.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως πρόκειται για κάποια δυσλειτουργία στο drone, καθώς διέσχισε 500km από τα Ουκρανικά σύνορα, πέρασε προφανώς πάνω από την Ουγγαρία και τελικά έπεσε στην Κροατία, μάλλον από έλλειψη καυσίμων. Το drone έπεσε Ζάγκρεμπ μετά τις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα υψηλής ταχύτητας drone. Στις 8 Μαρτίου, ένα ίδιο Ουκρανικό drone καταρρίφθηκε εντός Ουκρανίας.

Μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Ουκρανία αναβάθμισε τα Tu-141 που διαθέτει, με δικά της συστήματα. Το drone είναι περισσότερο ένας πύραυλος Κρουζ παρά ένα συμβατικό drone. Εκτοξεύεται από καταπέλτη, πετάει σε προκαθορισμένη διαδρομή μέσω υπολογιστή, με υπερηχητική ταχύτητα! Το drone συλλέγει πολλών ειδών δεδομένα, πριν φτάσει στο τέλος της διαδρομής του και πέσει στη γη, αφού ανοίξει το αλεξίπτωτο.

Ο πρόγονος του Tu-141 ήταν το Tu-123 που πέταξε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960. Τα πρώτα Tu-141 εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970. Η ακτίνα δράσης του Tu-141 είναι 1100km. 

Το συγκεκριμένο drone δεν βρέθηκε απλώς εκτός πορείας, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έπρεπε να πετάξει. Υπάρχει η υποψία πως το συγκεκριμένο drone είναι Ρωσικός αντιπερισπασμός, αλλά είναι αδύνατο να έφτασε στο Ζάγκρεμπ από τη Ρωσία. Εκτός και αν εκτοξεύτηκε από τη Λευκορωσία.

Το γεγονός ότι το Tu-141 έφτασε ανενόχλητο στο Ζάγκρεμπ, διαγράφοντας πορεία 560km εντός ΝΑΤΟϊκού χώρου, εγείρει σημαντικά θέματα ασφάλειας για τις χώρες του ΝΑΤΟ πάνω από τις οποίες πέταξε και την αεράμυνά τους. 

Η ανακοίνωση της Κροατίας υποστηρίζει ότι το drone εισήλθε στην χώρα από την Ουγγαρία σε ύψος 4265 ποδών και με ταχύτητα 700km/h. Το drone έπεσε όταν έμεινε από καύσιμα. Η Ουγγαρία υποστηρίζει πως εισήλθε στον εναέριο χώρο της από την Ρουμανία, αλλά καμία χώρα δεν το εντόπισε σε πραγματικό χρόνο.  

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković είπε πως το drone είναι είτε Ουκρανικό είτε Ρωσικό, αλλά η Ρωσική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ ανακοίνωσε ότι σταμάτησε την χρήση των συγκεκριμένων drone ήδη από τη δεκαετία του 1990. Η πρεσβεία της Ουκρανίας, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanović είπε πως το drone προέρχεται από την Ουκρανία και έστρεψε τα βέλη του στο ΝΑΤΟ και την κεντρική διοίκηση που βρίσκεται στην Ισπανία, διερωτώμενος πως είναι δυνατό το Tu-141 να πετά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ για περισσότερη από 1 ώρα και καμία χώρα να μην το ανιχνεύει.

Το θέμα, εκτός από το War Zone, δημοσιοποίησαν ο Guardian, το Reuters και το BBC.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου