Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Ερντογάν: «προς το παρόν, η θέση της Τουρκίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν είναι θετική»

Άρχισαν τα παζάρια οι Τούρκοι για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Προς το παρόν, αρακολουθούμε τις εξελίξεις. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε θετική θέση για το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας (ένταξη στο ΝΑΤΟ)» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι «Σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ξενώνες τρομοκρατικών ομάδων» εννοώντας τους Κούρδους και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν υποστηρικτές της τρομοκρατίας στο κοινοβούλιό τους. Δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί ως προς αυτό».

Η Τουρκία θεωρεί ότι μέλη του PKK και του Συριακού YPG, που θεωρεί τρομοκρατικές ομάδες, έχουν βρει καταφύγιο στις Σκανδιναβικές χώρες.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΝΑΤΟ, οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση πρέπει να λαμβάνεται ομόφωνα. Έτσι η Τουρκία μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια ένταξης νέων μελών.

Είναι βέβαιο πως η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί το γεγονός της προσπάθειας ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με σκοπό να πετύχει τους δικούς της σκοπούς. Αρχικά, θα θελήσει να αποσπάσει την συναίνεση του Αμερικανικού Κογκρέσου για την αναβάθμιση των 80 F-16 σε επίπεδο Viper και την πώληση επιπλέον 40 καινούριων. Πιθανώς, να προσπαθήσει να κερδίσει και την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35 από τα οποία έχει αποβληθεί εξαιτίας της αγοράς των Ρωσικών S-400.

Ταυτόχρονα, με την αρνητική της στάση στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα «πουλήσει» εξυπηρέτηση και στην Ρωσία. Ας μην ξεχνάμε πως η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ούτε σε κάποιο εμπάργκο, καθώς έθεσε τα εθνικά της συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και τα συμφέροντα, όπως τα εννοούν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, σε σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία. 

Έτσι, η Τουρκία αντί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο έναντι των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, γίνεται αποδέκτης ευσήμων για τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί Θείο δώρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που στις 16 Μαΐου θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μπορεί να απαιτήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια σειρά θεμάτων σε σχέση με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ενώ μπορεί να ζητήσει και τον δωρεάν εξοπλισμό της Ελλάδας με νέα συστήματα από τις ΗΠΑ. 

Ακόμη και την ανταλλαγή των Ρωσικών συστημάτων και την αντικατάστασή τους με νέα Αμερικανικά (όχι δανεικά, ανταλλαγή) θα μπορούσε να θέσει ο Πρωθυπουργός, με σκοπό τα Ελληνικά συστήματα να δοθούν στην Ουκρανία. Αρκεί βέβαια, να πρόκειται για δίκαιη ανταλλαγή, που όχι μόνο δεν θα μειώνει την ικανότητα της άμυνας της χώρας, αλλά θα την κάνει ακόμη καλύτερη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου