Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Η Τουρκία μπλόκαρε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουδίας

Η Τουρκία μπλόκαρε την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, θέτοντας σε αμφιβολία τις ελπίδες για γρήγορη ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών.

Σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες την ίδια ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, αλλά η αντίθεση της Άγκυρας σταμάτησε την ψηφοφορία, σύμφωνα με αξιωματούχο με άμεση γνώση του θέματος.

Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες για το αν το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο στάδιο της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Jens Stoltenberg.

Έτσι αναμένονται αρκετές ημέρες έντονης διπλωματικής δραστηριότητας μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το θέμα.

Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν η συμμαχία εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει, εκτός από το να επαναλάβει τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ ότι «το συμφέρον ασφάλειας όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθεί υπόψη και είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε ένα γρήγορο συμπέρασμα».

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να επισκεφτούν την Τουρκία αντιπροσωπείες των δύο Σκανδιναβικών χωρών για διαβουλεύσεις, καθώς υπάρχουν θέματα ασφαλείας για την Τουρκία, τα οποία σχετίζονται, όπως υποστήριξε, με την ύπαρξη και δραστηριότητα τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων στις δύο Σκανδιναβικές χώρες, εννοώντας τους Κούρδους και τις οργανώσεις τους.

Είναι μια καλή ευκαιρία να αντιληφθούν από πρώτο χέρι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ τι εστί Τουρκία και πως ταλαιπωρεί την Ελλάδα εδώ και αιώνες.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου