Νέο άρθρο κατά της Τουρκίας από μεγάλο Αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο, που προτείνει την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.
Μετά το άρθρο καταπέλτη της Wall Street Journal που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ και το Bloomberg εξαπολύει μύδρους κατά της στάσης του Ερντογάν. Η επιθετικότητα του Τούρκου ηγέτη αποδυναμώνει τη συμμαχία και καθιστά τη Φινλανδία και τη Σουηδία ευάλωτες στη Ρωσική επιθετικότητα, αναφέρεται στο άρθρο.
Με την απειλή ότι θα εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλος της συμμαχίας. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ότι είναι πρόθυμοι να επιβάλουν συνέπειες εάν συνεχιστεί, τονίζεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
Η πρόφαση για την αντίρρηση του Ερντογάν στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ότι οι Σκανδιναβικές χώρες παρέχουν καταφύγιο σε αυτονομιστές από την Κουρδική μειονότητα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται για χρόνια ότι οι εχθροί της βρίσκουν πολύ εύκολα καταφύγιο ανάμεσα στους φίλους της, συμπεριλαμβανομένων χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Κατά τη συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει την αποδοχή της υποψηφιότητας της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που αποτελεί το απαραίτητο βήμα για την ενταξιακή πρόοδο. Οι κανόνες της Συμμαχίας προβλέπουν ομοφωνία συμφωνίας για τις αιτήσεις νέων μελών, κάτι που δίνει το δικαίωμα του βέτο στις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Με δεδομένο ότι ο Ερντογάν είχε πει στον Φινλανδό Πρόεδρο Sauli Niinisto ότι η Άγκυρα θα είναι υπέρ της αίτησης της Φινλανδίας, η απειλή του να ασκήσει βέτο δείχνει καιροσκοπία.
Ο Ερντογάν δεν επιμένει μόνο ότι οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί θα πρέπει να γίνουν αυστηροί στις δράσεις των Κούρδων, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ. Επίσης ζητά τα υπόλοιπα μέλη να σταματήσουν τους περιορισμούς προμήθειας (σ.σ. εμπάργκο) σύγχρονων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, περιορισμοί που τέθηκαν ως συνέπεια της Τουρκικής απόφασης να αγοράσει το Ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400 που δυνητικά μπορεί να βλάψει τις συμμαχικές δυνατότητες.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί να διαταράξει τα σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ εάν δεν εξυπηρετηθούν τα δικά της συμφέροντα. Πριν από 2 χρόνια, η Τουρκία καθυστέρησε για αρκετούς μήνες το αμυντικό σχέδιο για την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, καθώς απαιτούσε από τα μέλη της Συμμαχίας να δράσουν κατά των Κούρδων της Συρίας που αποτελούσαν κρίσιμο μέλος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Τελικά ο Ερντογάν υποχώρησε, ενώ κάλλιστα μπορεί να το κάνει ξανά, για το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να υποβάλει τον εαυτό του στην επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα του Ερντογάν. Μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης ένταξης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα μπορούσε να αφήσει και τις δύο χώρες ευάλωτες στον Ρωσικό εκφοβισμό, καθώς δεν θα βρεθούν κάτω από την ομπρέλα της ασφάλειας του ΝΑΤΟ έως ότου ενταχθούν επισήμως. Και δεδομένης της ολοένα και πιο απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Βλαντιμίρ Πούτιν, η συμμαχία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει ολοένα και συχνότερες κρίσεις στις οποίες θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και τον εκσυγχρονισμό των Αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας. Θα πρέπει όμως να πει ότι η συμφωνία θα διακοπεί εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Έως ότου ο Ερντογάν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, η συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και ο πρόεδρός της θα πρέπει να υποβιβαστεί στην πίσω σειρά - κυριολεκτικά και μεταφορικά - στις συναντήσεις των ηγετών της συμμαχίας.
Εάν οι ήπιες επιπλήξεις δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά του Ερντογάν, θα πρέπει να εξεταστούν σκληρότερες τιμωρίες. Οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά καθώς ο Ερντογάν εσκεμμένα περιφρονεί το συλλογικό καλό, υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης των κανόνων. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε την αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επίσης δεν επιτρέπουν αποβολή κρατών. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να προτείνει, δοκιμαστικά, το ίδιο για το ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν θα μπορούσε να αντιδράσει στις επικρίσεις, απειλώντας να βγάλει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, κάτι που όμως είναι απίθανο να κάνει. Η άθλια κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια για διαρκή ρήξη με τη Δύση. Έχοντας το επόμενο έτος προεδρικές εκλογές, ο Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια να προκαλέσει περισσότερο πόνο στον λαό του. Η κακή επίδοση της Ρωσίας στον πόλεμο είναι μια υπενθύμιση ότι η Τουρκία εξυπηρετείται καλύτερα μέσω της συμμαχίας της με τη Δύση, παρά με τον Πούτιν.
Το μήνυμα του ΝΑΤΟ στον Ερντογάν θα πρέπει να είναι απλό. Η ασφάλεια της Συμμαχίας δεν μπορεί να βρίσκεται υπό ομηρεία συνεχώς από τον ίδιο δράστη. Είναι ώρα αποφάσεων, καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Είναι σαφές ότι στην Αμερική έχουν αντιληφθεί την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας και γι’ αυτό μέσα σε δύο ημέρες υπήρξαν δύο δημοσιεύματα μεγάλων και έγκυρων οργανισμών (Wall Street Journal και Bloomberg) που κάνουν την ίδια πρόταση: την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, εάν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου