Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Επιχείρηση Ειρήνη: η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται τις νηοψίες

Η άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί νηοψίες στα υπό Τουρκική σημαία πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο θάλασσα και κρίνονται ύποπτα για μεταφορά απαγορευμένων φορτίων (όπλων) στην Λιβύη, συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το Tweet του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της επιχείρησης Ειρήνη στην Μεσόγειο, του οργανισμού που ακολουθεί τις εντολές του ΟΗΕ και της ΕΕ για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, στις 20 Μαΐου υπήρξε νέα άρνηση, η έβδομη (7) από την Τουρκία σε απόπειρα ελέγχου πλοίου υπό Τουρκική σημαία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση απολογισμού για την επιχείρηση Ειρήνη, μέχρι τις 3 Μαΐου η Τουρκία είχε αρνηθεί τον έλεγχο πλοίων που φέρουν τη σημαία της, έξι (6) φορές. Επομένως, η νέα άρνηση αποτελεί την έβδομη (7).

Στο Tweet αναφέρεται πως υπάρχει έκκληση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συνεργασία των μελών του Οργανισμού στον έλεγχο των πλοίων σύμφωνα με την απόφαση 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το πλοίο με Τουρκική σημαία στο οποίο επιχειρήθηκε έλεγχος είναι το MV Kosovak. Το πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι της Μισράτα.

Η άρνηση νηοψίας σε εμπορικά πλοία μόνο ως ύποπτη μπορεί να θεωρηθεί. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η ανάγκη αποδοχής του ελέγχου από την χώρα της σημαίας που φέρει το πλοίο. Είναι σαν να σταματάει η αστυνομία κάποιον ύποπτο στην Ομόνοια και η χώρα της οποίας έχει διαβατήριο να αρνείται την πραγματοποίηση ελέγχου στο συγκεκριμένο άτομο.

Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι τα σχόλια των Τούρκων χρηστών του Twitter κάτω από το Tweet του υπεύθυνου Οργανισμού για την επιχείρηση Ειρήνη. Οι Τούρκοι χρήστες δείχνουν αλαζονεία, είναι υπεροπτικοί, προκλητικοί, έως και προσβλητικοί προς την ΕΕ και τον ΟΗΕ, επειδή επιχειρεί να ελέγξει Τουρκικά πλοία, που θεωρούνται ύποπτα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ. Τα σχόλια δείχνουν ότι πλέον οι Τούρκοι δεν σέβονται τίποτα και θεωρούν τη χώρα του υπεράνω όλων που σαν απλός νταής μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει, γιατί έτσι θέλει.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου