Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ για ενδεχόμενη νέα Τουρκική εισβολή στη Συρία

Οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για νέα εισβολή στη Συρία και δημιουργία ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, που βρίσκονται στην περιοχή και συνεργάζονται με τους Κούρδους για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο North Press την Παρασκευή ότι οποιαδήποτε πιθανή Τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία θέτει σε κίνδυνο τις Αμερικανικές δυνάμεις και την εκστρατεία του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση στη βόρεια Συρία, εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία για τις σοβαρές συνέπειες των Τουρκικών απειλών κατά της περιοχής.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι «είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις πλευρές να διατηρήσουν και να σεβαστούν τις ζώνες κατάπαυσης του πυρός για να ενισχύσουν τη σταθερότητα στη Συρία και να εργαστούν προς μια πολιτική λύση στη σύγκρουση».

«Αναμένουμε από την Τουρκία να ανταποκριθεί στην Κοινή Δήλωση της 17ης Οκτωβρίου 2019, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των επιθετικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία» τόνισε.

Μετά την Τουρκική εισβολή στις δύο πόλεις Sere Kaniye (Ras al-Ain) και Tel Abyad τον Οκτώβριο του 2019, η Τουρκία υπέγραψε δύο συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, η μία με τη Ρωσία και η άλλη με τις ΗΠΑ που ορίζουν την παύση όλων των εχθροπραξιών και την απόσυρση των SDF 32km μακριά από τα Τουρκικά σύνορα.

Οι δυνάμεις του SDF αποχώρησαν από τις συνοριακές περιοχές σύμφωνα με τη συμφωνία, αλλά η Τουρκία συνεχίζει να στοχεύει την περιοχή μπροστά στα μάτια της Ρωσίας και των ΗΠΑ που είναι οι εγγυητές της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις συζητήσεις για πιθανή αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στη βόρεια Συρία, και ειδικότερα για τον αντίκτυπό της στον άμαχο πληθυσμό».

«Οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θα έθετε σε κίνδυνο τις Αμερικανικές δυνάμεις και την εκστρατεία του συνασπισμού κατά του Ι.Κ.» σημείωσε.

Μιλώντας για τις στρατιωτικές εκστρατείες κατά του Ισλαμικού Κράτους, είπε: 
«Το Ι.Κ. διατηρεί μια σημαντική μυστική παρουσία σε ολόκληρη τη χώρα και πραγματοποιεί εκστρατεία μικρής κλίμακας εκβιασμών, στρατολόγησης και δολοφονιών για να συντηρηθεί και να διατηρήσει τη φήμη του».

Το Ι.Κ. επίσης έχει καταβάλει επίμονες προσπάθειες για να απελευθερώσει τους μαχητές του από τις φυλακές για να ενισχύσει τις τάξεις του και να απελευθερώσει άτομα με ιδιαίτερες επιχειρησιακές δεξιότητες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στις 20 Ιανουαρίου, υο Ι.Κ. πραγματοποίησε μια σειρά επιθέσεων στη φυλακή al-Sina'a στη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, όπου κρατούνται χιλιάδες μέλη του, για να τους απελευθερώσουν. Αρκετοί κατάφεραν να δραπετεύσουν και κρύφτηκαν στις κατοικημένες περιοχές γύρω από τη φυλακή.

«Χωρίς τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Συνασπισμού και του SDF, το Ι.Κ. θα μπορούσε να ανασυσταθεί και να απειλήσει ξανά τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχους.

Άλλος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στον North Press ότι «οι εταίροι μας στη Συρία έχουν δείξει μεγάλη αφοσίωση και δέσμευση για να νικήσουν το Ι.Κ.».

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι SDF ξεκινούν πολύπλοκες επιχειρήσεις κατά του Ι.Κ. προκειμένου να παρέχουν και να εγγυηθούν την ασφάλεια των αμάχων στην περιοχή.

Αν και το Ι.Κ. είναι «στρατιωτικά ηττημένο και ανίκανο να κρατήσει εδάφη, η ιδεολογία και η τακτική του εξακολουθούν να αποτελούν απειλή», πρόσθεσε η πηγή.

Ως αποτέλεσμα, «ο Συνασπισμός συνεχίζει να εργάζεται με τις Συνεργαζόμενες Δυνάμεις μας για να διασφαλίσει ότι μπορούν να διατηρήσουν τη διαρκή ήττα του Ι.Κ.», τόνισε η πηγή.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου