Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Απειλές Τσαβούσογλου: δεν μπλοφάρουμε

Απειλές κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που με ανιστόρητο τρόπο επιχειρεί να δημιουργήσει θέμα κυριαρχίας επί των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται εντός της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας». Επειδή βλέπει ότι αδυνατεί να υλοποιηθεί το σχέδιό της για ουσιαστική προσάρτηση των Ελληνικών νησιών, μέσω της «γαλάζιας πατρίδας», προσπαθεί να εφεύρει νομικά επιχειρήματα για να προσβάλλει την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών. 

Το Τουρκικό αφήγημα κινείται γύρω από την επάνδρωση των νησιών από την Ελλάδα με ισχυρούς στρατιωτικούς σχηματισμούς, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την άμυνά τους απέναντι στην αποβατική Τουρκική στρατιά του Αιγαίου. Άλλωστε, αυτές τις ημέρες η Τουρκία πραγματοποιεί άσκηση κατάληψης εχθρικού νησιού! Σίγουρα, η άσκηση αυτή δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας, πλην της Ελλάδας.

Επομένως, η Ελλάδα είναι απολύτως λογικό να ενισχύει την άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με όποιο οπλικό σύστημα κρίνεται καταλληλότερο για την άμυνά τους, απέναντι στους Τουρκικούς αποβατικούς σχηματισμούς.

Η Ελλάδα δημοσιοποίησε επιστολή που θα αποστείλει στον ΟΗΕ, με την οποία απαντά και αποδομεί το Τουρκικό αφήγημα:

«Κάθε προσπάθεια να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά επί της αθεμελίωτης προϋπόθεσης ότι η Ελλάδα φέρεται να παραβιάζει την υποχρέωσή της να τα αποστρατιωτικοποιήσει, με βάση τις προαναφερθείσες Συνθήκες (Λωζάνης και Παρισίων), αντιβαίνει στην θεμελιώδη Αρχή του Διεθνούς Δικαίου αναφορικά με τη σταθερότητα των συνόρων και των τίτλων κυριαρχίας, όπως επιβεβαιώνονται από τη Διεθνή νομολογία».

«Όταν μια Συνθήκη έχει ορίσει ένα σύνορο ή έχει θέσει εδαφική κατάσταση, το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι εξαρτώμενο από τη Συνθήκη. Τα σύνορα και η εδαφική κυριαρχία που έχουν διαμορφωθεί από Διεθνείς Συνθήκες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν».

«Όλα τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς την παραμικρή νομική αμφισβήτηση».

«Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης των Παρισίων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να την επικαλείται».

Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που τα σύνορα ορίζονται από Συνθήκες, είναι οριστικά, τα νησιά έχουν δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, όπως προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο, ενώ στη Συνθήκη της Λωζάνης, απαγορεύονται οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις της κυριαρχίας.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, μόλις έμαθε για την επιστολή, εξαπέλυσε απειλές κατά της Ελλάδας:

«Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Όποια δικαιολογία κα αν βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Ποιοι είναι οι όροι; Δεν θα στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν σταματήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους. Είναι σαφέστατο και ξεκάθαρο. Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί. Δεν μπλοφάρουμε. Διότι αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Εάν η Ελλάδα σε κάθε ομιλία μιλάει για Διεθνές Δίκαιο και δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περεταίρω».

«Δεν πρέπει να ξεπερνάμε με κενά λόγια πως «η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, έχει επεκτατικές βλέψεις στα εδάφη». Αυτό είναι παραβίαση της Συνθήκης. Στην πραγματικότητα, τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία. Νομικά, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πειράζει, το να πούμε ας τοποθετήσει όσα όπλα θέλει. Όσο δεν σταματάτε την παραβίαση, τόσο θα σας ακολουθούμε».

«Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας, τόσο στην Κύπρο όσο και μεταξύ Τουρκία και Ελλάδας, στο ζήτημα των νησιών του Αιγαίου. Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία. Το είπα και στον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν. Κάναμε μια προειδοποίηση. Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή η αύξηση των βάσεων του ΝΑΤΟ δεν διέφυγε της προσοχής μας».

Το ύφος και η ρητορική του επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας, δεν συνάδει με την θέση που κατέχει και δεν διέπεται από διπλωματία, παρά μόνο από απειλές ενός κοινού νταή μιας γειτονιάς, που απειλεί τους πάντες επειδή δεν υποτάσσονται στα θέλω και τις φαντασιώσεις του.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου