Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Η απειλή πυρηνικού πολέμου δεν μπορεί να εντάσσεται στην ρητορική κανενός

Η απειλή πυρηνικού πολέμου πλανάται πάνω από την Ευρώπη από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία.

Γιατί όμως εισέβαλλε η Ρωσία στην Ουκρανία; Για τον ίδιο λόγο που εισέβαλε το 2008 στην Γεωργία και της απέσπασε την Νότια Οσετία, επειδή ο Σαακασβίλι ήθελε να εντάξει την Γεωργία στο ΝΑΤΟ. Εισέβαλε στην Ουκρανία επειδή από το 2014 δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής συμφωνίας για τις Ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας και επειδή η Ουκρανία του Ζελένσκι θέλησε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία δεν μπορεί να δεχτεί να έχει κοινά σύνορα με χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Αυτό έχει διατυπωθεί επισήμως από τους ισχυρότερους άνδρες της χώρας.

Μπορεί η Ρωσία να «πιάστηκε στον ύπνο» την δεκαετία του 1990, όταν εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, δεν μπορεί όμως να αποδεχθεί το ίδιο τώρα. Τίθεται θέα εθνικής ασφαλείας για τη Ρωσία, όπως τέθηκε θέμα εθνικής ασφαλείας για τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960 όταν η Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να εγκαταστήσει πυραύλους στην Κούβα. Τότε, οι ΗΠΑ απείλησαν ακόμη και με πυρηνικά τη Ρωσία, η οποία τελικά αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την Κούβα. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, αλλά από την αντίθετη πλευρά.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που δίνεται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εμπεριέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ παρέχουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας, αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Μια τέτοια σύγκρουση εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο. Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους» είπε ο Μεντβέντεφ μέσω Telegram.

Η Φινλανδία και η Σουηδία, φοβούμενες από την επιθετικότητα της Ρωσίας, παρά τα 70 και πλέον χρόνια ουδετερότητας που διατηρούν σε σχέση με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Αυτό, θεωρείται πρόβλημα εθνικής ασφάλειας για την Ρωσία, καθώς η Φινλανδία έχει περισσότερα από 1300 χιλιόμετρα σύνορα με τη Ρωσία. Η Φινλανδία, ήδη ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ υπάρχει θερμή υποστήριξη για την ένταξή της από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή. Η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας» δήλωσε ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια. Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η απειλή πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη ακούστηκε για πρώτη φορά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί της Ρωσίας για την εξάπλωση του ΝΑΤΟ στα σύνορά της θα πρέπει να γίνουν κατανοητά από το ΝΑΤΟ και να εξεταστεί η επέκταση της συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας.

Όπως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στο Μεξικό, την Κούβα, ακόμη και την Βενεζουέλα, έτσι και η Ρωσία δεν μπορεί να ανεχθεί στα σύνορά της όπλα μιας συμμαχίας που έχει χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως εχθρό της.

Θα πρέπει όλοι να μπορούμε να αντιληφθούμε τους προβληματισμούς του άλλου, του αντιπάλου, για να μπορέσει να επανέλθει η ειρήνη και η ισορροπία στον πλανήτη. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κίνδυνος του πυρηνικού πολέμου, μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ενώ δεν θα υπάρχουν νικητές και νικημένοι.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου