Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Ποια ήταν η θέση του Σίντζο Άμπε για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας;

Ο Σίντζο Άμπε, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που δολοφονήθηκε πρόσφατα, θεωρούνταν ο πιο σημαντικός πολιτικός της χώρας εδώ και δεκαετίες, με πολύ σημαντικές θέσεις σε σχέσεις με την Κίνα, την Βόρειο Κορέα και τη Ρωσία.

Στο θέμα της Ουκρανίας, ο επί 9 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, Σίντζο Άμπε, είχε εκφράσει θέσεις που οι «δυτικοί σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ έβγαζαν σπυριά όταν τις άκουγαν.

Σύμφωνα με το Military Watch Magazine, ο Σίντζο Άμπε είχε εκφράσει τον σκεπτικισμό του απέναντι στις θέσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τον Μάιο του 2022, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ισχυρίστηκε ότι η στάση του Ζελένσκι για την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και επιπλέον η άρνησή του να επιλύσει τη σύγκρουση στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς, άνοιξε τον δρόμο για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

«Ίσως ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν ο Ζελένσκι αναγκαζόταν να δεσμευθεί ότι η χώρα του δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή είχε αναγκαστεί να παραχωρήσει υψηλό βαθμό αυτονομίας στο Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ στα ανατολικά» είχε δηλώσει ο Σίντζο Άμπε, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα μπορούσε να επηρεάσει τον Ζελένσκι να τροποποιήσει τη θέση του και έτσι να προωθηθεί η ειρήνη. 

Οι θέσεις του Άμπε είχαν εκφραστεί όταν η απόφαση του Τόκιο να ακολουθήσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, αναμενόταν να έχει ως συνέπεια την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης της Ιαπωνίας.

Ο Σίντζο Άμπε, που τα Ελληνικά συστημικά ΜΜΕ «αγιοποίησαν» μετά την δολοφονία του, προβάλλοντας επιλεκτικά τις θέσεις του, είχε εκφράσει αυτό που όλοι οι λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι στις λεγόμενες «δυτικές» κοινωνίες είχαν εκφράσει από την αρχή της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ότι η επιβολή κυρώσεων δεν θα βλάψει την οικονομία της Ρωσίας, αλλά τις οικονομίες των Δυτικών χωρών και τους πολίτες τους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



1 σχόλιο:

  1. Αυτὀς ἠταν ο μοναδικὀς λόγος για τον οποίον αποφἀσισαν να τον δολοφονἠσουν, και συγκἀλυψαν την αιτἰα ματαδἰδοντας το παραμὐθι του δολοφὀνου (που ἠταν πιὀνι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή