Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Το Ιράκ απαιτεί την απόσυρση των Τουρκικών δυνάμεων από το έδαφός του

Η ανοχή του Ιράκ στην Τουρκική εισβολή επί των εδαφών του έφτασε στο τέλος της.


Μετά την Τουρκική επίθεση στο θέρετρο Zakho του βορείου Ιράκ όπου σκοτώθηκαν 9 τουρίστες και τραυματίστηκαν 23, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Fuad Hussein, ζήτησε την έκτακτη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για σήμερα Τρίτη.

Για τον Τουρκικό βομβαρδισμό στο Ιράκ διαβάστε στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Ιρακινής επικράτειας επειδή το Ιράκ αδυνατεί να εκκαθαρίσει την περιοχή από τους Κούρδους τρομοκράτες του ΡΚΚ, ενώ το δικαίωμά της πηγάζει από διεθνείς συμφωνίες και το Άρθρο 51 του ΟΗΕ που αφορά την τρομοκρατία.

Το 1984 ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Ταρέκ Αζίζ είχε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία που της επέτρεπε να πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στο έδαφος του Ιράκ σε βάθος 5 χιλιομέτρων και για 1 έτος.

Το Ιράκ έχει καταγράψει περισσότερες από 22.700 παραβιάσεις της επικράτειάς του από την Τουρκία και έχει υποβάλλει 296 διαβήματα γι’ αυτές.

Σύμφωνα με χάρτη που δημοσιοποιήθηκε από την Τουρκική Προεδρία το 2020, η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις σε 37 τοποθεσίες, κυρίως στο βόρειο Ιράκ.

Ο Τουρκικός στρατός έχει φτάσει σε βάθος 105 χιλιομέτρων εντός του Ιράκ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας με γραπτή ανακοίνωση, καταδικάζει την Τουρκία για την επίθεση στο Zakho.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από τα Iraqi News, Nordic Monitor και Rudaw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου