Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Και το Ιράν αντίθετο σε μια νέα Τουρκική εισβολή στη Συρία

Καμία χώρα δεν επιθυμεί μια νέα εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, με την πρόφαση της ειρηνευτικής αποστολής. Όλοι γνωρίζουν πως θα είναι πολύ δύσκολο να εκδιωχθεί η Τουρκία από τα εδάφη στα οποία θα έχει εισβάλει.

Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian κατά την επίσκεψή του στη Δαμασκό δήλωσε ότι μια νέα Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή, αναφέρεται σε δημοσίευμα του France24.

Το Ιράν αποτελεί σημαντικό σύμμαχο του Σύριου Προέδρου Μπασάρ Άσσαντ, αλλά και σημαντικό εμπορικό εταίρο της Τουρκίας.

«Τα Τουρκικά επιχειρήματα προσπαθούν να δικαιολογήσουν την εισβολή της στη Συριακή επικράτεια… δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και παραβιάζουν τις αρχές της χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο» φέρεται να δήλωσε ο Μπασάρ Άσαντ στον Hossein Amir-Abdollahian, σύμφωνα με Tweet της Συριακής Προεδρίας.

Ο Ιρανός Υπουργός είχε προηγουμένως επισκεφθεί την Τουρκία, με σκοπό την δημιουργία ειρήνης και ασφάλειας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, αναφέρει το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Μετά την επίσκεψή μου στην Τουρκία, θα πρέπει να έχω διαβουλεύσεις με τη Συρία» δήλωσε ο Hossein Amir-Abdollahian.

Σε συνέντευξη Τύπου από την Άγκυρα ο Ιρανός Υπουργός είχε πει πως αντιλαμβάνεται τις Τουρκικές ανησυχίες για τα θέματα ασφαλείας σε σχέση με τους Κούρδους και την ανάγκη για μια ειδική επιχείρηση. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη είναι εχθρική με τους Κούρδους οι οποίοι πραγματοποιούν επιθέσεις στην Τουρκία και στο Ιράν.

Στο National Interest δημοσιεύτηκε άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή της Συρίας.

Η ζωή στη σχετικά ασφαλής στη βόρεια Συρία, η οποία έχει συμμαχίσει με τους Αμερικανούς και απειλείται από μια νέα Τουρκική εισβολή, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο κόσμος σοκαρίστηκε όταν η Τουρκία μπλόκαρε προσωρινά την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την άρνηση εισδοχής στην συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας, εξαιτίας των απαιτήσεών της για έκδοση Κούρδων αγωνιστών, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, όπως έχουν κάνει οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Τώρα, ο Ερντογάν απειλεί να εισβάλλει στις αυτόνομες περιοχές της βόρειας και ανατολικής Συρίας, όπου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μάχονται το Ισλαμικό Κράτος μαζί με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους.

Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες, μαζί με τους συμμάχους τους και μάχονται το Ισλαμικό Κράτος. Εκεί εκπαιδεύονται και οι Κούρδοι, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι το Ισλαμικό Κράτος περιμένει την νέα Τουρκική εισβολή για να εξαπολύσει νέα επίθεση, κάτι που γνωρίζει η Τουρκία, ενώ υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ακρόαση για τη Συρία της Επιτροπής Εξωτερικών στη Γερουσία, Γερουσιαστές και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εξέφρασαν την ανησυχία τους και την αντίθεσή τους σε μια νέα Τουρκική εισβολή στη Συρία.

Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια νέα Τουρκική εισβολή στη Συρία, (διαβάστε για το θέμα στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ), ενώ την αντίθεσή της έχει εκφράσει και η Ρωσία (διαβάστε για το θέμα στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ).

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου