Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

ΕΕ κατά Ουγγαρίας και Πολωνίας για την LGBT κοινότητα!

Την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) αποφάσισε να υποβάλλει μήνυση κατά της Ουγγαρίας για έναν νόμο κατά της LGBT κοινότητας καθώς και για την άρνηση της Βουδαπέστης να ανανεώσει την άδεια του ραδιοφωνικού σταθμού Klubradio, ο οποίος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Express, στην ΕΕ απάντησε η Υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga που είπε ότι η υπόθεση του Klubradio δεν υπονομεύει την ελευθερία ή τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, ενώ η αγωγή της Κομισιόν για τον νόμο που αφορά την LGBT κοινότητα είναι «αβάσιμη», καθώς «η ένταξη στην ΕΕ δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο το δικαίωμα της Ουγγαρίας να λαμβάνει από μόνη της αποφάσεις για την προστασία των παιδιών σύμφωνα με την εθνική ταυτότητα».

Η τελευταία διαμάχη με την ΕΕ, αφορά έναν νόμο που απαγορεύει την χρήση περιεχομένου LGBT στα σχολεία, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο της Express. Αλήθεια, γιατί θα πρέπει να αναφέρονται στα σχολικά βιβλία, που απευθύνονται σε ανήλικα, σε παιδιά, θέματα που αφορούν σεξουαλικές σχέσεις και μάλιστα αυτές που αφορούν ιδιαίτερες περιπτώσεις, για να μην τις χαρακτηρίσουμε μη φυσιολογικές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηριστούμε «ομοφοβικοί»;

Σε αυτόν τον συνεχιζόμενο πολιτισμικό πόλεμο, συνεχίζει η Express, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπερασπίζονται τη συμμετοχή και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, (αλήθεια, γιατί οι σεξουαλικές προτιμήσεις δημιουργούν μειονότητες;) ενώ η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία βλέπουν τον εαυτό τους ως ένθερμο υπερασπιστή των παραδοσιακών αξιών και των Χριστιανικών ιδεωδών στην οικογένεια.

Η Πολωνία βρίσκεται επίσης στα μαχαίρια με τις Βρυξέλλες γι' αυτό που έχει περιγραφεί ως «ζώνες απαλλαγμένες από LGBT» στη χώρα. Περίπου το ένα τρίτο της Πολωνίας έχει εγκρίνει ψηφίσματα που δηλώνουν απαλλαγμένα από την «ιδεολογία LGBT».

Για την Ουγγαρία και την Πολωνία, καθώς και άλλα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εντός της ΕΕ, όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας συγκαλυμμένης προσπάθειας επιβολής όσων θεωρούνται ξένα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα, στους συντηρητικούς κατοίκους της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Η ΕΕ ζήτησε πρόσφατα από την Ουγγαρία και την Πολωνία να βελτιώσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης ως μέρος των όρων για την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων σε βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro, «δεν πρόκειται για το κράτος δικαίου. Πρόκειται για την εξουσία, πρόκειται για την ανατροπή μιας κυβέρνησης που έχει δημοκρατική εντολή».

Αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δημιούργησε ένα νέο Σύνταγμα με αναφορές στον Θεό και τον Χριστιανισμό, χρηματοδότησε χριστιανικά σχολεία και απαγόρευσε περιεχόμενο που θεωρείται ότι προωθεί θέματα LGBT σε ανηλίκους. Οι ενέργειές του τον έκαναν  δημοφιλή στην Ουγγαρία αλλά καθόλου δημοφιλή στην ΕΕ. Έτσι, δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις του.

Εάν η ΕΕ πιστεύει ότι έχει προβλήματα τώρα, που να φανταστεί τα προβλήματα που θα αποκτήσει με την ένταξη στην ΕΕ της συντηρητικής και εθνικιστικής Ουκρανίας, η οποία λόγω του μεγέθους της θα έχει το 9% των ψήφων εντός της ΕΕ, ενώ θα αλλάξει η ισορροπία των δυνάμεων από τη δυτική Ευρώπη προς το κυρίως σλαβικό ανατολικό και συντηρητικό μισό της Ε.Ε.

Οι συνεχείς διαμάχες για το κράτος δικαίου, η σύνδεση των κονδυλίων της ΕΕ με τις αξίες, οι συγκρούσεις για την κυριαρχία και οι θεμελιώδεις διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, δεν αποτελούν προϋποθέσεις για έναν ευτυχισμένο πολιτικό γάμο.

Είναι βέβαιο ότι ήρθε η ώρα να εξεταστεί η πλήρης διχοτόμηση της ΕΕ, σε δύο χωριστά πολιτικά μπλοκ, που θα συνδέονται με το εμπόριο, αλλά θα διοικούνται εντελώς ξεχωριστά, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Express. Δηλαδή, οι Βρετανοί μας προτείνουν αυτό που και εμείς εδώ στο CosmoStatus έχουμε γράψει, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μέλλον, καθώς οι διαφορετικές απόψεις των 27 και ίσως των 30 σύντομα, καθιστούν αδύνατη την επιβολή κοινών κανόνων σε πολλά θέματα. Αυτό που και κατά την δική μας άποψη χρειάζεται η Ευρώπη, είναι μια ΕΟΚ, στην οποία θα υπάρχει ελευθερία διακίνησης αγαθών, προσώπων και ιδεών. Αλλά ως εκεί. Η επιβολή απόψεων ξένων προς τις κοινωνίες πολλών χωρών, δεν μπορεί να συνεχιστεί, όπως δεν μπορεί να συνεχιστεί η επιβολή παραγωγής ή μη παραγωγής αγαθών του πρωτογενούς τομέα στις χώρες μέλη.

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν αποτελούν μέρος της ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι η απομάκρυνσή τους από την ΕΕ θα μπορούσε να είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι για την Ελλάδα ή την Ιταλία, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Express.

Εν τω μεταξύ, τα περισσότερα κράτη της ΕΕ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έως το 2030 μόνο θα συνεισφέρουν, παρά θα δέχονται οικονομική βοήθεια. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο που βλέπουν το όφελος της ένταξης στην ΕΕ.

Η διχοτόμηση της ΕΕ θα μπορούσε να επιτρέψει τη συνεργασία και τη διασύνδεση όπου είναι απαραίτητο, αλλά θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να βρίσκονται σε πολιτική ειρήνη.

Η τελευταία σύγκρουση με την Ουγγαρία είναι απλώς μια άλλη υποσημείωση σε αυτή τη θλιβερή δυστυχισμένη «Ένωση». Το αύριο θα φέρει κάτι άλλο. Αυτή είναι μια τοξική σχέση που κάνει και τις δύο πλευρές όλο και πιο δυστυχισμένες. Τώρα, μόνο ένα φιλικό διαζύγιο μπορεί να διατηρήσει οποιαδήποτε ελπίδα για μελλοντική φιλία, καταλήγει το δημοσίευμα της Express, όπως δηλαδή συνέβη και με το Brexit θα συμπληρώναμε εμείς.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου