Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

68 χρόνια από το πογκρόμ στην Κωνσταντινούπολη

Ήταν 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 1955 όταν ο αφηνιασμένος όχλος των Τούρκων επιτέθηκε στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, αλλά και άλλων πόλεων, εξαιτίας Τουρκικής προβοκάτσιας.


Μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο σπίτι που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη ο πατερούλης της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, βόμβα που ήταν προϊόν Τουρκικής προβοκάτσιας, είχε ως αποτέλεσμα 2 ημέρες λεηλασιών, καταστροφών, ακόμη και δολοφονιών, Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών.

Σήμερα, η Τουρκικής Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) με ανακοίνωσή της καταδικάζει το πογκρόμ κατά των Ελλήνων, λέγοντας πως υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις κατά μειονότητας στην Τουρκία.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα του Turkish Minute, το οποίο προσπαθεί να αποδώσει δικαιοσύνη, το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 ο Τουρκικός όχλος βγήκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και λεηλάτησε και κατέστρεψε οτιδήποτε δεν ήταν Μουσουλμανικό. Οι λεηλασίες στρέφονταν κυρίως κατά των Ελλήνων, αλλά και των Αρμενίων και των Εβραίων. Καταστράφηκαν σπίτια, καταστήματα, σχολεία και νεκροταφεία, ενώ δολοφονήθηκαν 37 άνθρωποι και βιάστηκαν επισήμως 60 γυναίκες, ενώ ανεπίσημα 400. Και όλα αυτά, εξαιτίας της προβοκάτσιας στην Θεσσαλονίκη.

Στην ανακοίνωση της Τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τονίζεται η ρατσιστική διάκριση που ήταν κρατική επιχείρηση της ΜΙΤ κατά Χριστιανών και Εβραίων, που εύκολα βρήκε «εκτελεστές» στον όχλο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Τουρκικό κράτος δεν παραδέχτηκε ποτέ την εμπλοκή του, συγκάλυψε το θέμα, δεν προσπάθησε να βρει τους ενόχους και δεν αποζημίωσε τους Έλληνες για τις βαριές οικονομικές απώλειες που είχαν ή τα θύματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καταστράφηκαν 4.212 σπίτια, 1.004 επιχειρήσεις, 73 εκκλησίες, 2 μοναστήρια, μία συναγωγή και 26 σχολεία. Η οικονομική ζημιά υπολογίστηκε στα 24,8 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως οι ζημιές ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Το αποτέλεσμα του πογκρόμ ήταν η μαζική αποχώρηση των Ελλήνων από την Τουρκία, υπό την πίεση των Τουρκικών Αρχών. Μέσα σε λίγους μήνες, οι μεγαλύτερες μη μουσουλμανικές επιχειρήσεις της Πόλης πέρασαν στα χέρια Μουσουλμάνων, ενώ όσες καταστράφηκαν δεν λειτούργησαν ξανά.

Οι περισσότεροι Έλληνες που έμειναν στην Πόλη, απελάθηκαν στην Ελλάδα το 1964, κάτι που αποτελεί «τραγωδία» για την Ιστορία της Τουρκίας, όπως αναφέρεται. Τότε, κάπου 30.000 Έλληνες εξαναγκάστηκαν να φύγουν από την Τουρκία, τον τόπο γέννησής τους. Τους επιτράπηκε να πάρουν μαζί τους μία βαλίτσα με ως 20 κιλά και 20 δολάρια. Δεν τους επιτράπηκε να πουλήσουν τις περιουσίες τους, ούτε να πάρουν τα χρήματα των καταθέσεών τους από τις τράπεζες.

Αυτά, για να μην ξεχνάμε τι έκαναν στους Έλληνες οι Τούρκοι, όχι πριν από 200 ή 300 χρόνια, αλλά πριν από 68 και 57 χρόνια, με αποκορύφωμα βέβαια, την εισβολή στην Κύπρο πριν 49 χρόνια.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου