Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Associated Press: Η Σουηδία ζητά βοήθεια από τον στρατό καθώς η βία των συμμοριών αυξάνεται

Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον είπε την περασμένη Πέμπτη ότι ζήτησε τη βοήθεια του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων για το πως αυτές μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές κύμα βίας που έχει σοκάρει τη χώρα με πυροβολισμούς, βομβιστικές επιθέσεις και απώλεια ζωών.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, η εμπλοκή του στρατού στη Σουηδία είναι ασυνήθιστη και τονίζει την σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα από την βία των συμμοριών. Εξαιτίας αυτής, έχουν χαθεί 12 ζωές μέσα στον Σεπτέμβριο. Μεταξύ αυτών είναι έφηβοι και ανυποψίαστοι περαστικοί.

Ο Σουηδός Πρωθυπουργός συναντήθηκε εχθές με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας για να βρεθούν τρόποι με τους οποίους ο στρατός θα βοηθήσει την αστυνομία να αντιμετωπίσει τις εγκληματικές συμμορίες.

Δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο βαθμό θα εμπλακεί ο στρατός, αλλά οι προτάσεις εστιάζουν στην ανάληψη δράσης προστασίας από τον στρατό ώστε να απελευθερωθούν αστυνομικές δυνάμεις για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

«Η Σουηδία δεν έχει βιώσει τίποτε σαν αυτό στο παρελθόν. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βιώνει κάτι παρόμοιο» είπε ο Σουηδός Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον λαό.

Η Σουηδία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βία των συμμοριών εδώ και χρόνια, αλλά η αύξηση των πυροβολισμών και των βομβιστικών επιθέσεων τον Σεπτέμβριο ήταν δίχως προηγούμενο. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια νύχτα σε διαφορετικά περιστατικά, με τα στοιχεία να δείχνουν εγκληματικές συμμορίες, που συχνά στρατολογούν εφήβους από κοινωνικά υποβαθμισμένες γειτονιές μεταναστών, για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις.

Ένα από τα θύματα ήταν μια γυναίκα κάτω των 30 ετών που έχασε τη ζωή της από έκρηξη στην Ουψάλα, βόρεια της Στοκχόλμης. Τα ΜΜΕ της Σουηδίας θεωρούν ότι η γυναίκα δεν αποτελούσε στόχο κατά την επίθεση.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ένας 18χρονος ράπερ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πυροβολισμών στα προάστια της Στοκχόλμης.

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στη Σουηδία από πυροβολισμούς, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την σκανδιναβική χώρα. Τα ΜΜΕ της χώρας συνδέουν την πρόσφατη βία με τις εγκληματικές συμμορίες γνωστές ως Foxtrot.

Στις αρχές της εβδομάδας, δύο ισχυρές εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ανθρώπων, ενώ πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ούλφ Κρίστερσον ανέλαβε την εξουσία πέρυσι, υποσχόμενη να είναι σκληρή με τους εγκληματίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τη βία. Η κυβέρνηση και η αριστερή αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος φταίει για την έκρηξη βίας στη χώρα. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τη χώρα λιγότερο ασφαλή, ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί τις ανεύθυνες μεταναστευτικές πολιτικές των προηγουμένων κυβερνήσεων που απέτυχαν να ενσωματώσουν τους μετανάστες.

Η Σουηδία, μαζί με τη Γερμανία, είχαν φιλελεύθερες πολιτικές προς τους μετανάστες, τους οποίους υποδέχτηκαν μαζικά από την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Πλέον η Σουηδία έχει επιβάλλει περιορισμούς στην μετανάστευση, εξαιτίας της αύξησης της εγκληματικότητας, αλλά και άλλων κοινωνικών προβλημάτων.

Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης για να ενημερωθεί για τους τρόπους παρακολούθησης των όπλων και την καταπολέμηση του εγκλήματος. Επίσης η κυβέρνησή του σχεδιάζει νομοσχέδιο που θα αυξήσει τις εξουσίες της αστυνομίας, την επιβολή μεγαλύτερων ποινών στους ταραχοποιούς και στην εγκαθίδρυση συστήματος καλύτερης προστασίας.

«Οι νόμοι της Σουηδίας δεν έχουν σχεδιαστεί για πολέμους συμμοριών και ανήλικους στρατιώτες» είπε ο Ούλφ Κρίστερσον

Υπενθυμίζεται ότι και η προηγούμενη Πρωθυπουργός της Σουηδίας η Μαγκνταλένα Άντερσον είχε παραδεχτεί το 2022 ότι «η ενσωμάτωση των μεταναστών απέτυχε».
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του CosmoStatus ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου