Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Αγορά Heron, Rampage και Spice για την ΠΑ από το Ισραήλ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΕΣΕΑ, υπάρχει εισήγηση και αποδοχή της για την απόκτηση των Ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron που ήδη χρησιμοποιούνται μέσω leasing από την Ελλάδα, πιθανότατα και των οπλισμένων εκδόσεών τους, αλλά και των πυραύλων Rampage και Spice.


Το τριετές συμβόλαιο χρονομίσθωσης ύψους 40,4 εκατομμυρίων ευρώ των Heron πλησιάζει στο τέλος του και αρχικά θα επεκταθεί κατά ένα έτος. Η μίσθωση αφορά δύο drone, έναν επίγειο σταθμό ελέγχου και εξοπλισμό αποστολής με αισθητήρες ηλεκτροπτικούς και υπερύθρων.

Στο συμβόλαιο περιλαμβάνεται ο όρος δυνατότητας αγοράς του συνόλου του εξοπλισμού από τον χρήστη σε ειδική τιμή μετά το πέρας της περιόδου μίσθωσης.

Οι Ισραηλινοί έχουν προτείνει στην Ελλάδα την απόκτηση τριών επιπλέον drone της έκδοσης Heron II, μαζί με εξοπλισμό συλλογής πληροφοριών COMINT/ELINT και δυνατότητα μεταφοράς όπλων. Η λύση αυτή, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα Heron I, εξασφαλίζουν κάλυψη του συνόλου των επιχειρησιακών απαιτήσεων και αποστολών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρώντας από δυο-τρεις αεροπορικές βάσεις.

Το Heron II, εκτός από το ότι είναι οπλισμένο, διαθέτει πιο εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης, επιτήρησης, στοχοποίησης και μεγαλύτερη αυτονομία από το Heron I.

Το κόστος προμήθειας και υποστήριξης τόσο των υπαρχόντων όσο και των νέων Heron, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αλλά και την εμπειρία της εμπορικής προώθησης από τους κατασκευαστές στη διεθνή αγορά, εκτιμάται πως ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Από το ΚΥΣΕΑ επίσης εγκρίθηκε η προμήθεια πυραύλων Rampage και συλλογών Spice από το Ισραήλ, συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Rampage είναι υπερηχητικοί πύραυλοι αέρος – εδάφους με βεληνεκές πάνω από 150 χιλιόμετρα. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η καταστροφή της αεράμυνας ή στόχων του εχθρού, με τα μαχητικά που τον εξαπολύουν να παραμένουν εκτός της ακτίνας των αντιαεροπορικών πυραύλων.

Οι συλλογές Spice προορίζονται για πλήγματα υψηλής ακρίβειας κατά σταθερών στόχων και θα μετατρέψουν τις βόμβες των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας σε κατευθυνόμενα βλήματα. Οι βόμβες αυτές, δεν θα μπορούν μόνο να στοχεύουν με μεγάλη ακρίβεια αλλά θα αποκτήσουν με τη τοποθέτηση πτερυγίων και μεγαλύτερο βεληνεκές.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των Spice είναι το γεγονός ότι μπορούν να καταστρέψουν εχθρικούς στόχους, με μεγάλη ακρίβεια, χωρίς τη χρήση GPS, καθώς κατευθύνονται αυτόνομα με τη βοήθεια INS/GPS. 

Οι συλλογές κατεύθυνσης προσαρμόζονται σε βόμβες 1000 λιβρών (MK-83) και είναι γνωστές ως SPICE-1000, ενώ οι συλλογές καθοδήγησης που είναι γνωστές ως SPICE-2000 χρησιμοποιούνται σε βόμβες 2000 λιβρών (MK-84/BLU-109).

Οι Rampage και οι Spice μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στα F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, καθώς ήδη χρησιμοποιούνται από τα μαχητικά της ΠΑ του Ισραήλ.

Η απόκτηση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων θα αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες άμυνας της χώρας, ενώ το κόστος τους θεωρείται λογικό, ειδικά συγκρινόμενο με παρόμοια Αμερικανικά συστήματα που κοστίζουν τα διπλάσια χρήματα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από Defence-point, On Alert, CNN και Hellas Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου