Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Μήπως ο Νετανιάχου θέλει να μας πει κάτι, αλλά εμείς (και πάλι) κοιμόμαστε;

Πολλά και σημαντικά γεγονότα συνέβησαν στη Νέα Υόρκη, εντός και εκτός της αίθουσας της ολομέλειας του ΟΗΕ. Όμως εδώ στην Ελλάδα, τα πλήρως κατευθυνόμενα συστημικά ΜΜΕ, ασχολήθηκαν με την δήθεν προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας, το δήθεν καλό κλίμα, λες και δεν γνωρίζουμε τι εστί Τουρκία.

Μόνο η κυβέρνηση και το ανεκδιήγητο ΕΛΙΑΜΕΠ δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει, ότι το παίζει καλή για να κερδίσει σε βάρος της Ελλάδας και προσπαθούν να μας πείσουν ότι μέσω του διαλόγου και κυρίως της υποχωρητικότητας της Ελλάδας στους Τουρκικούς εκβιασμούς και στις Τουρκικές διεκδικήσεις, θα μπορέσει να επέλθει μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής, που τελικά θα είναι σε βάρος των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κατά την άποψή μας, ένα κοσμοϊστορικό γεγονός συνέβη πριν λίγες ημέρες, όταν από το βήμα της ολομέλειας του ΟΗΕ ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου σε έναν χάρτη στον οποίο έδειξε, σημάδεψε και όχι τυχαία, την Ελλάδα.

Κανένα «έγκυρο» ΜΜΕ της χώρας δεν έκανε έστω και μία αναφορά στο γεγονός αυτό.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, για την δημιουργία του IMEC (India Middle East-Europe Economic Corridor) που θα ενώσει την Ινδία με την Ευρώπη. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά ήταν απούσα από αυτή τη μεγάλη συμφωνία. Πρόκειται για τον Ινδικό «δρόμο του μεταξιού», το αντίπαλον δέος προς τον Κινεζικό Δρόμο του Μεταξιού, που θα φέρει πιο εύκολα και γρήγορα τα Κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη και μέσω του λιμανιού του Πειραιά, που το 60% ανήκει στην Κινεζική Cosco.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Νετανιάχου ζωγράφισε τον νέο διάδρομο που θα φέρει την Ινδία και την Ευρώπη πιο κοντά, με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Μάλιστα, λίγο πριν την συμφωνία για την αναγνώριση του Ισραήλ από την Σαουδική Αραβία, που θα σημάνει την έναρξη μιας ειρηνικής εποχής για τη μέση Ανατολή, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ζωγράφισε τον νέο διάδρομο «προς την Ευρώπη» δείχνοντας την Ελλάδα και όχι την Ιταλία ή την Γαλλία που έχουν ήδη υπογράψει την συμφωνία για τον IMEC.

Τι μας λέει ο φίλος της Ελλάδας κ. Νετανιάχου; Ξυπνήστε Έλληνες! Εγώ είμαι εδώ για να μπείτε στο παιχνίδι! Αλλά, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεραπετρίτης, φαίνεται πως είναι πολύ απασχολημένοι με την δήθεν Ελληνοτουρκική προσέγγιση και χάνουν τα μεγάλα παιχνίδια…

«Δεν πρόκειται μόνο για μεταφορά αγαθών και κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου και λιμανιών. Πρόκειται για ένωση δικτύων ενέργειας, καλωδίων δεδομένων και άλλων πραγμάτων» είπε για το θέμα ο Πρίγκηπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος Πρόεδρος καραδοκεί και ζητά ο IMEC να περάσει από την Τουρκία. Να μην γίνει χρήση λιμανιών από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, αλλά μέσω Ιράκ και Τουρκίας να μεταφέρονται τα προϊόντα από την Ινδία στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Ελλάδα χάνει ευκαιρίες. Δεν είναι μόνο ο Πειραιάς το λιμάνι που μπορεί να διακινεί τα προϊόντα από και προς την Κίνα και την Ινδία. Ο Βόλος και η Θεσσαλονίκη μπορούν να εξελιχθούν σε νέα κέντρα του παγκόσμιου εμπορίου. Αυτά είναι τα δύο λιμάνια για τον IMEC, για την Ινδία. Αρκεί βέβαια να γίνουν γρήγορα τα απαραίτητα έργα: υποδομές και σύνδεση των λιμανιών με ένα γρήγορο σιδηροδρομικό δίκτυο και τους μεγάλους αυτοκινητoδρόμους.

Μπορεί να το αντιληφθεί αυτό η κυβέρνηση, των δήθεν αρίστων και των σπουδαγμένων σε Αμερικανικά πανεπιστήμια, ή ακολουθώντας το «πράσινο» δόγμα του ανεκδιήγητου ΓΑΠ, αντί να μετατρέψει η Ελλάδα σε παγκόσμιο παίκτη, θα την καταντήσει ουραγό και καρπαζοεισπράκτορα;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Με πληροφορίες από Jerusalem Post και Middle East Eye


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου