Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας προχωρούν

Η Τουρκία προχωρά με σταθερά βήματα στην κατασκευή τριών πυρηνικών εργοστασίων, με συνολικά 12 αντιδραστήρες, που θα της δώσουν το νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου. Όταν πραγματοποιηθεί αυτό, τότε η πόρτα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων θα είναι ορθάνοιχτος.


Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Άκουγιου προχωρά εντατικά. Μέχρι το τέλος του 2028 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερεις πυρηνικοί αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 4.800 MW. Υπενθυμίζεται ότι το έργο της κατασκευής του πρώτου Τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει αναλάβει η Ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Τούρκος Υπουργός ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων μηνών, η Τουρκία αναμένεται να οριστικοποιήσει την συμφωνία με την Κίνα για την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού της εργοστασίου στην Ανατολική Θράκη, ισχύος 5.000 MW.

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη Ρωσία και την Νότια Κορέα, για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού της εργοστασίου στην περιοχή της Σινώπης του Ευξείνου Πόντου. Όπως είπε ο Τούρκος Υπουργός, σκοπός της Τουρκίας είναι μέσω του δεύτερου πυρηνικού σταθμού η μεταφορά τεχνολογίας και η συμμετοχή στην κατασκευή όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο ποσοστό των Τουρκικών εταιρειών.

Όπως έχει ανακοινωθεί, μέχρι το 2050 η Τουρκία επιθυμεί να παράγει 20GW ενέργειας από τα πυρηνικά της εργοστάσια.

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα στο CosmoStatus ο σκοπός της Τουρκίας είναι η κατασκευή 3 πυρηνικών εργοστασίων, με συνολικά 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ο αριθμός 12 είναι ο μαγικός αριθμός που δίνει τη δυνατότητα σε μία χώρα να εμπλουτίζει νόμιμα ουράνιο για να το χρησιμοποιεί στα πυρηνικά της εργοστάσια. Όμως, εάν η Τουρκία αποκτήσει αυτό το δικαίωμα, τότε είναι 100% βέβαιο ότι θα προχωρήσει και στην παραγωγή πυρηνικών όπλων. Άλλωστε, από το βήμα του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι είναι άδικο να μην επιτρέπεται και σε άλλες χώρες να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα.

Τον Δεκέμβριο του 2022, στο CosmoStatus είχαμε γράψει για την πρόθεση της Τουρκίας να κατασκευάσει 35 μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ. Στο ίδιο άρθρο θα βρείτε και τους συνδέσμους για ΟΛΑ τα άρθρα που έχουμε γράψει στο CosmoStatus σε σχέση με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου