Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Financial Times: η Ελλάδα θα ενσωματώσει παράνομους μετανάστες λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό και στις κατασκευές.


Η Βρετανική και έγκυρη εφημερίδα Financial Times παρουσίασε σε άρθρο της, αυτό που είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και επιβεβαίωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ στις 26 Σεπτεμβρίου, ότι εξετάζεται η αξιοποίηση των 300.000 παράνομων μεταναστών. Ακούστε την συνέντευξή του ΕΔΩ.

Ο κ. Καιρίδης είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 700.000 νόμιμοι μετανάστες και περίπου 300.000 παράνομοι. Επίσης τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και η κυβέρνηση προγραμματίζει να χρησιμοποιήσει τους 300.000 παράνομους (τους οποίους επιμένει να ονομάζει παράτυπους) μετανάστες για να καλύψει κάποιες από τις ανάγκες της χώρας.

«Οι υπηρεσίες του Υπουργείου υπολογίζουν πως βρίσκονται στη χώρα 300.000 παράτυποι μετανάστες, χωρίς χαρτιά. Σε αυτόν τον πληθυσμό των 300.000 θα υπάρξει, πρόθεσή μας είναι, μία λελογισμένη παρέμβαση χωρίς να δημιουργείται κανένας νέος μαγνήτης για προσέλκυση περεταίρω παράνομων ροών […] και θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι εδώ» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ας δούμε τι έγραψαν οι Financial Times.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να νομιμοποιήσει 300.000 μετανάστες για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού, τονίζοντας το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δεξιές κυβερνήσεις όταν προσπαθούν να κάμψουν τις παράνομες αφίξεις.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης είπε την Τρίτη ότι έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις έντονες ελλείψεις (εργατικού δυναμικού) στην γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευές, με μετανάστες που η άδεια παραμονής έχει λήξει ή δεν διαθέτουν καθόλου χαρτιά.

Ο Καιρίδης υποστηρίζει ότι η δράση αυτή δεν θα ενθαρρύνει περισσότερο την παράνομη μετανάστευση αλλά θα υπάρξει «ενίσχυση των δημόσιων εσόδων με φόρους και εισφορές μέσω εργασίας και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δραματικών ελλείψεων σε ορισμένους τομείς».

Το σχέδιο συζητήθηκε την Τρίτη στο ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα υπερτριπλασιάστηκαν τον Αύγουστο συγκρινόμενες με τον Αύγουστο του 2022. Από την αρχή του Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Ελλάδα επιπλέον 7.000 άνθρωποι, ωθώντας τα κέντρα υποδομής στο όριό τους. Η κυβέρνηση που έχει δεχτεί κριτική για την σκληρή μεταχείριση των μεταναστών, υποσχέθηκε να είναι «δίκαιη αλλά σκληρή».

Η Δημήτρης Καιρίδης είπε στους Financial Times ότι οι Ελληνικές Αρχές θα συνεχίσουν «να φυλάνε τα σύνορα επιμελώς, αλλά θα παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες στου αιτούντες άσυλο».

Ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να περιορίσει τους παράτυπους μετανάστες, αισθάνεται την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα στη γεωργία. Το εργατικό κέντρο στο Ηράκλειο της Κρήτης τον περασμένο μήνα προειδοποίησε ότι πολλοί αμπελουργοί βλέπουν «τους καρπούς της εργασίας τους να πηγαίνουν χαμένοι» καθώς δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή χωρίς πρόσθετη βοήθεια. Ταυτόχρονα επηρεάζονται και άλλες καλλιέργειες. Ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας υποστηρίζει ότι σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Κρήτης «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη» καθώς πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνοι τους.

Ο Υπουργός Γεωργίας Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι τα προγράμματα ξένων εργαζομένων με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές συχνά καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και ότι είναι επιτακτική η πρόσληψη μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Ο Υπουργός είπε ότι υπάρχουν πολλοί εργάτες γης στην Ελλάδα που εργάζονται στη μαύρη αγορά, δημιουργώντας «ανασφάλεια και προκαλώντας κοινωνικά, υγειονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα». Τακτοποιώντας το καθεστώς τους, «θα δώσουμε μια ανάσα στα άτομα που απασχολούνται και στους εργοδότες που τους προσλαμβάνουν χωρίς το άγχος ότι κάνουν κάτι παράνομο» είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η δεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni αντιμετώπισε ένα παρόμοιο δίλημμα, προσπαθώντας να εκπληρώσει την προεκλογική της υπόσχεση για πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, ακόμη και όταν οι εργοδότες σε πολλούς τομείς παραπονούνται για έλλειψη εργαζομένων.

Η Ρώμη στο παρελθόν έχει νομιμοποιήσει το καθεστώς ορισμένων εργαζομένων χωρίς έγγραφα, αλλά η Μελόνι απέφυγε να τα επαναλάβει, εστιάζοντας στην αύξηση του αριθμού των αδειών εργασίας που εκδίδονται για πολίτες χωρών εκτός ΕΕ. Τον Ιούλιο, η Ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει 425.000 τέτοιες άδειες έως το 2025 — μια απότομη αύξηση από τις λιγότερες από 31.000 άδειες που εκδόθηκαν τα χρόνια πριν από την πανδημία του Covid-19. Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κύμα αφίξεων στις Ιταλικές ακτές, η κυβέρνηση της Μελόνι έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις για να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες υπό κράτηση και να απαιτήσει εγγύηση σχεδόν 5.000 ευρώ.


Αυτό είναι το άρθρο των Financial Times που θορύβησε πολλούς στην Ελλάδα. Μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει 300.000 παράνομους μετανάστες με πρόσχημα την έλλειψη εργατικού δυναμικού, η κυβέρνηση φέρεται να κάνει πίσω. Αυτό αναμένεται να φανεί τις επόμενες ημέρες, εφόσον υπάρξει η κατάλληλη κοινοβουλευτική ερώτηση προς την κυβέρνηση από κάποιο κόμμα και εφόσον απαντήσει η κυβέρνηση.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου