Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Τελικά πόσα AS332C1 Super Puma πετάνε;

Με αφορμή την δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία λόγω των πλημμυρών και την ανάγκη για χρήση ελικοπτέρων, φάνηκε η έλλειψη των Super Puma αλλά και των άλλων ελικοπτέρων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό και το ΕΚΑΒ.


Η προσπάθειά μας να πληροφορηθούμε από τις επίσημες ιστοσελίδες των αρμοδίων υπηρεσιών για τον αριθμό των ελικοπτέρων που έχουν αγοραστεί και επομένως θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα, στάθηκε άκαρπη.

Προφανώς για λόγους «εθνικής ασφαλείας» ή για να μην υπάρξει εξευτελισμός της κυβέρνησης για τις διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων, δεν αναγράφονται οι αριθμοί των πτητικών μέσων.

Έτσι, βλέπουμε τις εναέριες διασώσεις στην Θεσσαλία να πραγματοποιούν μισθωμένα ελικόπτερα από την Αυστραλία. Είναι τα ίδια ελικόπτερα που πραγματοποιούν και αποστολές πυρόσβεσης κατά την θερινή περίοδο.

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κατά την διάρκεια της καταστροφικής φωτιάς στα δάση του Έβρου (πάνω από 930.000 καμένα στρέμματα) στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προσγειώθηκαν ταυτόχρονα 3 ελικόπτερα Super Puma, χρώματος γκρι (με ό, τι αυτό σημαίνει).

Οι απόψεις για τον συνολικό αριθμό των  ελικοπτέρων Super Puma που αγοράστηκαν / αποκτήθηκαν από την Ελλάδα για λογαριασμό όλων των φορέων / υπηρεσιών διίστανται. Τα Super Puma είναι είτε 12 για τις ένοπλες δυνάμεις και 2 για την πυροσβεστική, είτε 10 για τις ένοπλες δυνάμεις και 2 για την πυροσβεστική.

Μόνο μία ερώτηση ενός βουλευτή προς τους αρμόδιους Υπουργούς θα μπορούσε να δώσει ακριβή απάντηση για τον συνολικό αριθμό των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, αλλά και για το πόσα από αυτά πετάνε και πόσα είναι καθηλωμένα. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ερώτηση για τον λόγο που είναι καθηλωμένα τα Super Puma και ποιος είναι υπεύθυνος για την καθήλωση. Τέλος, θα πρέπει να απαντηθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, το πότε θα είναι διαθέσιμα προς όφελος του Ελληνικού λαού όλα τα ελικόπτερα Super Puma.

Με την ευκαιρία, καλό θα ήταν να πληροφορηθούν οι Έλληνες υπερφορολογούμενοι πολίτες για τον συνολικό αριθμό όλων των τύπων ελικοπτέρων που διαθέτουν το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, τους αριθμούς των εν λειτουργία ελικοπτέρων, τους αριθμούς των μη λειτουργικών ελικοπτέρων, τους λόγους για τους οποίους δεν είναι λειτουργικά όσα δεν είναι και το πότε προβλέπεται αυτά να γίνουν λειτουργικά.

Ελπίζουμε κάποιος από τους 300 βουλευτές που πραγματικά νοιάζεται για την Ελλάδα να διαβάσει το άρθρο αυτό και να ευαισθητοποιηθεί.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου