Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Φιντάν – Γεραπετρίτης: συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Η προσμονή για κάτι θετικό από την συνάντηση των δύο νέων Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας ήταν χαμηλή για όσους παρακολουθούν τις σχέσεις των δύο χωρών για πολλά χρόνια.


Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δεν υπήρχε καμία περίπτωση να πει κάτι διαφορετικό, από αυτά που είπε και αποτελούν πάγιες θέσεις της Τουρκίας.

Ας δούμε τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Χακάν Φιντάν προς τους δημοσιογράφους, παρουσία του Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Πιστεύουμε πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Αξιολογήσαμε περιεκτικά τα προβλήματά μας αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Συζητήσαμε τα θέματα αυτά νωρίτερα σε διερευνητικές συνομιλίες. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ως Τουρκία υποστηρίζουμε πάντα την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού 
Ανταλλάξαμε απόψεις με τον ομόλογό μου και αναφορικά με το Κυπριακό. Οι θέσεις μας αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού είναι γνωστές. Συζητήσαμε τα όσα μπορούμε να κάνουμε ως εγγυήτριες χώρες.
Συζητήσαμε επίσης τα βήματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων.
Οι Υφυπουργοί μας τον προσεχή μήνα θα συζητήσουν στην Ελλάδα την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο της κοινής δράσης. 
Επίσης βρίσκεται στην ατζέντα μας και η ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού. 
Ανέφερα επίσης ότι περιμένουμε μια αποτελεσματική συνεργασία από τη γείτονά μας σε ό,τι αφορά τον αγώνα μας κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK.
 Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης δεν θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. Δεν θέλουμε να δούμε άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο.
Ένα σημαντικό θέμα της ατζέντας μας είναι και τα προβλήματα των ομογενών μας στην Ελλάδα. Έχουμε επιλύσει τα προβλήματα με διάφορες θετικές εφαρμογές της ρωμαίικης κοινότητας στη χώρα μας. Επίσης, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των οθωμανικών έργων στην Ελλάδα.
Επαναλάβαμε τις προσμονές μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Τύπου, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε χωρίς προϋποθέσεις τον διάλογο και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Η Τουρκία συνεχίζει να ζητά «δίκαιο διαμοιρασμό» στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας την ΑΟΖ και ό,τι υπάρχει στο υπέδαφός της. Η Τουρκία θέλει να υφαρπάξει την Ελληνική ΑΟΖ, καθώς ενώ κάνει λόγο για «διεθνές δίκαιο», οι θέσεις της δεν στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, παρά μόνο στην αρχή της διεκδίκησης και του παζαριού.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει, χωρίς να τοποθετείται δημόσια, τις θέσεις της στο θέμα της Κύπρου. Προσπαθεί να επιβάλλει την δημιουργία ενός νέου αποσχισμένου κράτους, αυτό των κατεχομένων από την ίδια, ενώ προσπαθεί να υφαρπάξει και τον ορυκτό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της διεκδίκησης και του παζαριού τού δήθεν δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου της ΑΟΖ και στα δύο κράτη που θέλει να επιβάλλει.

Υποκριτικά μιλάει για προστασία των παράνομων μεταναστών, ενώ όλοι γνωρίζουν, αλλά κανένας δεν τολμάει να πει δημόσια, ότι η Τουρκία βρίσκεται πίσω από την προώθηση των παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα και όχι απλώς κάποια κυκλώματα λαθροδιακινητών.

Ο Χακάν Φιντάν παραβίασε δημόσια την υπογραφή της Τουρκίας στην Συνθήκη της Λωζάννης, μιλώντας για «ομογενείς» του στην Ελλάδα, ενώ η Συνθήκη αναφέρεται ρητά σε Έλληνες Μουσουλμάνους και όχι Τούρκους.

Τέλος, μίλησε για επίλυση των διαφορών «με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα, στη βάση του διεθνούς δικαίου». Δεν γνωρίζουμε εάν στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε κατάλληλα στον Χακάν Φιντάν, αυτό που είναι γνωστό στους διπλωματικούς κύκλους είναι πως «συμφέροντα» και «διεθνές δίκαιο» δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Είτε ακολουθείς το Διεθνές Δίκαιο σ’ αρέσει δεν σ’ αρέσει, είτε υπερασπίζεσαι τα συμφέροντά σου, που είναι σε βάρος του γείτονα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Αναμένεται και η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για να δούμε τι θα πει ο Τούρκος Πρόεδρος και εάν έχει αλλάξει προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης στο Διεθνές Δίκαιο η στάση της Τουρκίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου