Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ο καγκελάριος της Αυστρίας καλεί την ΕΕ να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Δεν είναι λίγοι αυτοί που για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Όμως λίγοι τολμούν να το πουν δημόσια, γιατί η αγορά της Τουρκίας είναι τεράστια.


Ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer του Λαϊκού Κόμματος, ζήτησε από την ΕΕ να τερματίσει επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και 5 χρόνια, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις από τον Ερντογάν για την επιθυμία ένταξης.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας ζήτησε τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία σε συνέντευξή του στην Γερμανική εφημερίδα Die Welt που κυκλοφόρησε σήμερα.

«Είμαστε υπέρ της περαιτέρω επαναπροσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε την πλήρη ένταξη στην ΕΕ της Τουρκίας» είπε ο Karl Nehammer, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκία, στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συνεργασίας σε οικονομικά και πολιτικά θέματα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ζήτησε την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την διεύρυνση Oliver Varhelyi στην Άγκυρα, ο Φιντάν ζήτησε περισσότερο θάρρος από την Ευρώπη ώστε να υπάρξει εμβάθυνση των σχέσεων.

Ο Χακάν Φιντάν είπε αλαζονικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι πραγματικός παγκόσμιος παίκτης χωρίς την Τουρκία και ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να αναζωογονηθεί.

«Είναι σημαντικό να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον με ειλικρίνεια και αυτό περιλαμβάνει επίσης τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει εδώ και χρόνια, καθώς και την ανάπτυξη μιας νέας αντίληψης για τη συνεργασία μεταξύ γειτόνων» είπε ο Karl Nehammer

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει τον Ιούλιο ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μόνο εάν η ΕΕ ξαναρχίσει τις επί μακρόν διακοπείσες ενταξιακές συνομιλίες με την Έγκυρα.

Ο Σάρλ Μισέλ είπε τον περασμένο μήνα ότι η Ένωση θα πρέπει να ετοιμαστεί να υποδεχτεί νέα μέλη από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια ως το 2030. Δεν ανέφερε όμως τίποτα για χώρες της Ασίας.

Για να μην κρυβόμαστε άλλο πίσω από το δάχτυλό μας: σχεδόν κανείς δεν θέλει την Τουρκία στην ΕΕ, κυρίως γιατί είναι χώρα επίσημα μουσουλμανική και επειδή με τον πληθυσμό των 85 εκατομμυρίων θα έχει 99 ευρωβουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο, οι οποίοι δεν θα ενταχθούν στις γνωστές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς κλπ, αλλά θα δημιουργήσουν μια δικιά τους ομάδα που θα προωθεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος όλων των υπολοίπων.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου