Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Σουηδία: υποχρεωτική η ενημέρωση των Αρχών από τους πολίτες εάν εντοπίσουν παράνομους μετανάστες

Στην Ελλάδα τους πολίτες που συλλαμβάνουν παράνομους μετανάστες τους αποκαλούμε Σερίφηδες και τους προφυλακίζουμε. Στη Σουηδία, ένας νέος νόμος υποχρεώνει τους πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές όταν εντοπίζουν παράνομους μετανάστες.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Vardfokus ειδικά οι δημόσιοι λειτουργοί που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη παράνομων μεταναστών, θα πρέπει αμέσως να ενημερώνουν τις Αρχές, ειδάλλως θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο και ποινές.

Ο νέος νόμος έρχεται σε ισχύ καθώς η κυβέρνηση της Σουηδίας προσπαθεί να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100.000 αλλοδαποί διαβιούν παράνομα στην Σουηδία.

Η Σουηδέζα Υπουργός Μετανάστευσης Maria Malmer Stenergard ανακοίνωσε στους δημόσιους λειτουργούς ότι σύντομα θα υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές για την ύπαρξη παράνομων μεταναστών. Εάν δεν το κάνουν, θα έρχονται αντιμέτωποι με ποινές.

«Η πρόταση για υποχρεωτική αναφορά (προς τις Αρχές) των παράνομων (μεταναστών) από τους δημοσίους λειτουργούς μπορεί να καταπολεμήσει την σκιώδη κοινωνία. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση» τόνισε η Υπουργός.

Οι δημόσιες υπηρεσίες που ενδέχεται να υποχρεωθούν να αναφέρουν τους παράνομους μετανάστες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κέντρα εργασίας, γραφεία κοινωνικής πρόνοιας και βιβλιοθήκες, αν και ορισμένα ιδρύματα ενδέχεται να εξαιρούνται.

«Τα κέντρα υγείας ίσως εξαιρεθούν από την υποχρέωση αναφοράς των παράνομων μεταναστών. Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα εξαιρεθούν και τα σχολεία» πρόσθεσε η Υπουργός.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τους δεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες, σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση βιομετρικών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης προσώπου, για να ενισχύσει τους ελέγχους στα άτομα που ήδη ζουν στη χώρα.

Ίσως τεθεί και σε λειτουργία το σύστημα τυχαίων ελέγχων ανθρώπων, κάτι που σήμερα δεν επιτρέπεται στη Σουηδία.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας διερευνά επίσης τη δυνατότητα εισαγωγής απαγορεύσεων επανεισόδου στη χώρα, για άτομα που έχουν απελαθεί.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να περάσει από τη διαδικασία διαβούλευσης πριν από την επίσημη παρουσίασή του τον Ιανουάριο του 2024, με την τελική έκθεση να αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2022 πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson δήλωσε ότι η ενσωμάτωση των μεταναστών στη χώρα απέτυχε.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου