Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΕΒ: Το «μαύρο» στα κανάλια θα φέρει απώλειες 1,7 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετιας

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα 246 εκατομμύρια ευρώ που κέρδισε για 10 χρόνια από τη δημοπρασία των μόλις τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ο ΣΕΒ όμως κάνει λόγο για απώλειες ύψους 1,7 δισ. ευρώ μέσα σε αυτήν την δεκαετία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, στην εκτίμηση ότι το «μαύρο» στα ιδιωτικά κανάλια μετά τη δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών θα φέρει απώλειες 1,7 δισ. ευρώ προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων στο εβδομαδιαίο δελτίο του.


Όπως προκύπτει από το διάγραμμα που δημοσιεύει ο ΣΕΒ σε βάθος δεκαετίας υπολογίζεται ότι θα χαθούν 600 εκατ. ευρώ από φόρους και 1,1 δισ. ευρώ από εισοδήματα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του δελτίου, ο περιορισμός των αδειών στο πεδίο της ενημέρωσης σε επίπεδα που υστερούν των τεχνολογικών δυνατοτήτων δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία άλλη δημοκρατία υψηλής ποιότητας.

Δείτε τα διαγράμματα από τις εκτιμώμενες απώλειες τα επόμενα 10 χρόνια μετά τον υπολογισμό της απορρόφησης προσωπικού και έργου από άλλα κανάλια, από το κλείσιμο των σταθμών STAR, ALPHA, MEGA, Μακεδονία TV, ART και Epsilon.


Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κερδίσει πολύ περισσότερα χρήματα και θα μπορούσε να είχε διατηρήσει τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των άλλων υπαλλήλων στα κανάλια, αν είχε προβεί στο αυτονόητο.

Η κάθε άδεια πανελλαδικής εμβέλειας με ποιότητα σήματος υψηλής ευκρίνειας θα μπορούσε να είχε αποτιμηθεί στα 5 εκατομμύρια ετησίως. Όποιος πληρώνει 5 εκατομμύρια ετησίως για 10 χρόνια θα έχει άδεια. Είναι βέβαιο πως θα βρίσκονταν τουλάχιστον 10 τηλεοπτικοί σταθμοί που θα πλήρωναν αυτό το ποσό και επομένως η κυβέρνηση θα κέρδισε 500 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας και όχι μόνο 246. Ταυτόχρονα θα εξασφαλίζονταν οι θέσεις εργασίας, ενώ το τηλεοπτικό κοινό θα είχε την δυνατότητα επιλογής προγράμματος από 10 τουλάχιστον σταθμούς και όχι μόνο 4.

Αλλά, άμα δεν έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου και το μόνο που ξέρεις να κάνεις είναι πορείες και να λες όμορφα αριστερά λογύδρια, πώς να κάνεις σωστές επιχειρηματικές κινήσεις που θα ωφελήσουν την χώρα σου;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου