Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Γιούνκερ: Απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης η πώληση των Ελληνικών κόκκινων δανείων σε ξένα funds (video)

Στην αποκάλυψη ότι η απόφαση για την πώληση των κόκκινων δανείων των Ελληνικών τραπεζών σε ξένα funds ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική κυβέρνηση, προχώρησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι η απελευθέρωση της αγοράς των κόκκινων δανείων ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου!

Απαντώντας σε ερώτηση της δικηγόρου Αριάδνης Νούκα και του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει πως η Ελληνική κυβέρνηση συνέταξε μόνη της το νόμο, χωρίς περιορισμούς από τους δανειστές.

«Σε απάντηση του ερωτήματός σας σχετικά με το αν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν επιβάλλει στις Ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο, τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση του δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ίδιων, σας ενημερώνω ότι δεν ισχύει καμία τέτοια περίπτωση.
Οι Ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης, τόσο της αρχικής όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015 και στο έργο τους αυτό δεν αντιμετώπισαν κανένα εκ προοιμίου περιορισμό όπως αυτόν που αναφέρετε στο ερώτημα σας και πράγματι ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας
».



Σύμφωνα με καταγγελία δικηγόρου και καναλιού, η Ελληνική Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνείται στους Έλληνες δανειολήπτες την ευκαιρία να εξαγοράσουν τα δάνειά τους από τις τράπεζες πριν τα ξεπουλήσει σε ξένα funds.

Για παράδειγμα, τα δάνεια αναμένεται να πουληθούν στο 20% της αξίας τους, χωρίς να δίνεται η ευκαιρία στους δανειολήπτες να τα εξαγοράσουν αυτοί, πριν τα ξένα funds. Δίνεται όμως η ευκαιρία στα ξένα funds να τα αγοράσουν σε τιμές ίσως και λιγότερο από το 20%, έτσι ώστε οι Έλληνες δανειολήπτες να συνεχίσουν να χρωστάνε το 100% του ποσού, όχι σε μια Ελληνική τράπεζα, αλλά στα ξένα funds!
Γιατί;

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε σε προσυνεδριακή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη:
«Μετά τη διαπραγμάτευση που κάναμε ισχύουν τα εξής: Πριν πουλήσει το δάνειο η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει προσφορά στον δανειολήπτη τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Συνεπώς υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για το θέμα αυτό. Παραπλανητική πληροφορία είναι ότι ισχύει στην Κύπρο. Δεν ισχύει στην Κύπρο. Στην Κύπρο ισχύει ότι ισχύει και στην Ελλάδα με αυτή τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει. Ο κώδικας δεοντολογίας που φτιάξαμε κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι ρητά η επαναγορά δανείων είναι δυνατή και σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία. Νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι μάλλον παραπλανητική».



Ποιος λέει αλήθεια;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Ο πρόεδρος Ζαν Κλωντ Γιούνκερ;
Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα και ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1;
ΠΟΙΟΣ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου