Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ελλάδα ζητά από την Ρωσία να επενδύσει στον λιγνίτη

Η Ελλάδα πρόσφερε στην Ρωσική εταιρεία Gazprom την δυνατότητα να επενδύσει 800 εκατομμύρια ευρώ, στη μονάδα εξόρυξης λιγνίτη στη Φλώρινα, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Kommersant και αναδημοσίευση του Russia Today και του Sputnik.

Η Gazprom εμφανίζεται επιφυλακτική στην υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα της εκμετάλλευσης του λιγνίτη και του μονοπωλίου, ενώ τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί πάρα πολλά χρήματα για να υλοποιήσει την κατασκευή αγωγών προς την Κίνα και να παρακάμψει την Ουκρανία.

Όμως, η Ελληνική πρόταση έρχεται ως αντιστάθμισμα σε μια παλιά συμφωνία του 1987 μεταξύ Ελλάδας και Σοβιετικής Ένωσης, που η Ελλάδα δεν υλοποίησε. Τότε, είχε συμφωνηθεί η εισαγωγή Φυσικού Αερίου από την ΕΣΣΔ, αλλά ως το 1992 το δίκτυο δεν ήταν έτοιμο, ενώ και τα δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια που θα κατασκεύαζαν στον Αχελώο οι Ρώσοι δεν έγιναν εξαιτίας νομικών και περιβαλλοντικών κολλημάτων. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να χρωστάει στην Ρωσία 250 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, κάτι που ποτέ δεν έπαψαν να της υπενθυμίζουν οι Ρώσοι.

Στους Ρώσους έχει προταθεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Βέβη στη Φλώρινα. Τα αποθέματα του πεδίου εκτιμώνται σε 140 εκατομμύρια τόνους. Η καύση του λιγνίτη που θα περισσεύει, θα γίνεται στο εργοστάσιο της Φλώρινας, που μπορεί να επεκταθεί και πάνω από τη σημερινή του ισχύ που είναι 330MW.

Οι Ρώσοι, δια του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Arkady Dvorkovich και του Υπουργού Ενέργειας Aleksandr Novak, υποστηρίζουν πως ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της εξόρυξης λιγνίτη στην Ελλάδα, μέσω της συνεργαζόμενης με την Gazprom τοπικής εταιρείας Prometheus Gas. Η εταιρεία Prometheus Gas ανήκει κατά 50% στον όμιλο Κοπελούζου και κατά 50% στην Gazpromexport, θυγατρική της Gazprom.

Από την πλευρά του ο Vitally Kryukov υποστηρίζει πως η Gazprom προτιμά να αποζημιωθεί με χρήματα, αλλά εξετάζεται και η λύση του θέματος της αποζημίωσης μέσω του αγωγού Turkish Stream και του Ελληνικού του κομματιού, εάν επιτέλους υλοποιηθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου