Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Τα άκουσε χοντρά ο Γερμανός υπουργός Φούχτελ στον Έβρο!

Περίεργη επίσκεψη του Γερμανού επιτετραμμένου και αρμοδίου υπουργού επί της Ελλάδος Χανς Χοακίμ Φούχτελ, είχαμε τις προηγούμενες ημέρες στον Έβρο. Η στάση των Δημάρχων και του κόσμου ήταν σχεδόν εχθρική προς τον Γερμανό υπουργό. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τον ακριβή λόγο της επίσκεψής του και από ποιον πήρε άδεια για την επίσκεψη αυτή.

Κατά την παραμονή του στον Έβρο, ο διορισμένος από την Γερμανική καγκελαρία ως μέλος του υπουργικού της συμβουλίου με την ιδιότητα του υπουργού επί της Ελλάδος, συναντήθηκε αρχικά με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη.

Στην αίθουσα που θα γινόταν η ομιλία του κ. Φούχτελ, υπήρχε ελάχιστος κόσμος και ο Δήμαρχος προσπάθησε να δικαιολογήσει το γεγονός λέγοντας πως η τηλεόραση δείχνει τρεις ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς αγώνες εκείνη την ώρα.

Ένας αγανακτισμένος πολίτης φώναξε πως δεν υπάρχει κόσμος λόγω της απέχθειας που έχουν οι Έλληνες για τους Γερμανούς. Τότε, αστυνομικοί απομάκρυναν τον πολίτη, ο οποίος τελικά προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα.

Την επόμενη μέρα, ο Χανς Χοακίμ Φούχτελ, μαζί με τον βουλευτή Βόλκμαρ Κλάιν και άλλους συνοδούς, επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αποδίδοντας ευθύνες τόσο στους Έλληνες όσο και στους Γερμανούς που από το 1988 δάνειζαν χρήματα στην Ελλάδα ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Ταυτόχρονα όμως δημιουργήθηκαν και συνθήκες απώλειας της εθνικής κυριαρχίας.

Ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε ότι οι βόρειες χώρες παραμένουν αμέτοχες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ η Γερμανία φαίνεται ότι δεν έχει συναίσθηση ότι τα Ελληνικά σύνορα που είναι και Ευρωπαϊκά, διατρέχουν άμεσο κίνδυνο παραβίασής τους από τις ορδές των προσφύγων και των μεταναστών.

Ο κ. Λαμπάκης αναφερόμενος στη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που αφορά τη συνεργασία και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, επεσήμανε ότι η πρόταση είναι προσχηματική, καθώς δεν προτείνεται καμία πολιτική που να στοχεύει στην παραγωγή και την ανάπτυξη, εκφράζοντας ανοιχτά επιφυλάξεις και δυσπιστίες μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, όπως και οι περισσότεροι Δήμαρχοι της Ελλάδας, αρνήθηκε να ενταχθεί στον σύνδεσμο Ελληνογερμανικής φιλίας.

«Σχέδια και προγραμματισμό για την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης έχουμε», επισήμανε στον κ. Φούχτελ ο Δήμαρχος. «Χρήματα και επενδυτές χρειαζόμαστε και δεν μας βοηθάτε σ’ αυτό το ζήτημα ουσιαστικά», τόνισε ο κ. Λαμπάκης.

«Όλα αυτά μου δημιουργούν επιφύλαξη και αμφισβήτηση για τις προθέσεις και του ίδιου και της Γερμανικής κυβέρνησης που εκπροσωπεί. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται μπορούν να επενδύσουν στην περιοχή, βγάζοντας κέρδος, αφού δεν θέλει κανένας Θρακιώτης ελεημοσύνη. Και θα δώσουμε και θα πάρουμε προς όφελος της Γερμανίας αλλά και του τόπου μας. Δεν ξέρω πόσο εννοούσε αυτά που είπε και αν θα τα υλοποιήσει, του είπα πάντως πως προσωπικά, συνειδητά δεν συμμετέχω σε κανέναν σύνδεσμο ελληνογερμανικής φιλίας, γιατί δεν πιστεύω σε αυτήν» τόνισε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Ο Δήμαρχος είπε πως όταν άρχισε να στριμώχνει τον Γερμανό πολιτικό για δημιουργία ανάπτυξης στην περιοχή, παρουσιάζοντάς του συγκεκριμένα σχέδια και ζητώντας επενδυτές και όχι σεμινάρια, οι παρ’ αυτόν τον σκουντούσαν λέγοντάς του πως πρέπει να αναχωρήσουν για την Καβάλα…

Από την πλευρά του, ο κ. Φούχτελ έκανε λόγο για μία ανοικτή, ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Όπως είπε, «γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς διαλέξαμε αυτό τον δρόμο, να εκμεταλλευτούμε δηλαδή όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται. Η κριτική στάση του Δημάρχου είναι απόλυτη κατανοητή, αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίσει από το να κοιτάμε μπροστά και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Μόνο μέσω της καινοτομίας θα ξεπεράσουμε την κρίση».

Ο Γερμανός αξιωματούχος έκανε λόγο για μία περιοχή- μαργαριτάρι, κάνοντας αναφορά στο λιμάνι, το αεροδρόμιο και τις προοπτικές στον τομέα των logistics και του διαμετακομιστικού κέντρου με εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που δίνει η γεωγραφική θέση και οι υπάρχουσες, αλλά και οι μελλοντικές υποδομές.

Όπως είπε ο κ. Φούχτελ, όσα συζητήθηκαν θα μεταφερθούν προς τους αρμόδιους και προς κάθε ενδιαφερόμενο στη Γερμανία.

 

Ας μην ξεχνάμε πως οι Γερμανοί θέλουν να δημιουργήσουν ειδική οικονομική ζώνη στην Θράκη, δήθεν για να δημιουργηθεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η ιδέα όμως δεν βρίσκει σύμφωνη την τοπική κοινωνία, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στην Κοσσοβοποίηση της Θράκης, ένα παιχνίδι που το γνωρίζουν καλά οι Γερμανοί, οι οποίοι ευθύνονται για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τα δεινά της Ουκρανίας…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου