Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάννης και τα σύνορα ο Ερντογάν (video)

Θέμα αμφισβήτησης και αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης έθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για παράδοση των νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Hurriyet*, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας εχθές στην 27η  συνάντηση με περιφερειακούς διοικητές στην Άγκυρα, είπε ότι κάποιοι είχαν προσπαθήσει να παρουσιάσουν τη Συνθήκη της Λωζάννης ως νίκη.

«Η απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας για το Τουρκικό έθνος. Έτσι να το γνωρίζουμε. Μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 (σ.σ. με τα περιορισμένα σύνορα) και μας έπεισαν να αποδεχτούμε τη συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν με την παρουσίαση της συνθήκης της Λωζάννης ως νίκη. Στη Λωζάννη, παραδώσαμε στους Έλληνες τα  νησιά που αν φωνάξεις από τις ακτές θα σε ακούσουν απέναντι. Είναι τα τζαμιά μας εκεί. Εξακολουθούμε όμως να έχουμε προβλήματα με την υφαλοκρηπίδα, τη θάλασσα και τον αέρα. Ο λόγος είναι εκείνοι που κάθισαν στο τραπέζι για την συνθήκη. Εκείνοι που κάθισαν εκεί δεν ήταν δίκαιοι και τώρα δρέπουμε τα προβλήματα. Αν το πραξικόπημα είχε πετύχει, θα μας πρότειναν τώρα μια συνθήκη που θα μας έκανε να παρακαλάμε για τη συνθήκη των Σεβρών», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Τον Ιούλιο, ο Ερντογάν είχε πει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκικής δημοκρατίας, σε μήνυμα που εκδόθηκε για την 93η επέτειο της υπογραφής της.



Τα λεγόμενα του Ερντογάν προκάλεσαν όμως την έντονη αντίδραση υψηλόβαθμων στελεχών.

Ο Γκιουλσούν Μπιλγκεχάν, ζήτησε από τον Ερντογάν να διαβάσει κανένα αληθινό βιβλίο Ιστορίας, βασισμένο στα γεγονότα, ώστε να καταλάβει την αξία της υπογραφής του Ισμέτ Ινονού.

Ο Γκιουρσέν Τεκίν καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν λέγοντας πως δεν ήταν κατάλληλες και πως προκαλούν μεγάλη ντροπή.

Όσοι γνωρίζουν Τουρκικά, μπορούν να παρακολουθήσουν στο video το επίμαχο ζήτημα για την συνθήκη της Λωζάννης από το 5:54 ως το 7:12 και ολόκληρη την ομιλία του προέδρου της Τουρκίας.


https://www.youtube.com/watch?v=nMMXQ7tKb4Y



* Το άρθρο της εφημερίδας Hurriyet δεν υπάρχει σήμερα, παρά μόνο ως τίτλος. Όμως, εχθές Τετάρτη υπήρχε και έγραφε για την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης από τον Ερντογάν και τις αντιδράσεις των στελεχών του κόμματός του. Φαίνεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν ενοχλήθηκε με την κριτική που του ασκήθηκε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου