Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Οι χώρες του Βίζεγκραντ θα μπορούσαν να θέσουν βέτο στην συμφωνία του Brexit

Οι τέσσερεις χώρες του Βίζεγκραντ, Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, θα μπορούσαν να θέσουν βέτο στην συμφωνία του Brexit εάν αυτή περιόριζε το δικαίωμα της εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε πως οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν θα δεχτούν συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις!

Οι δηλώσεις έγιναν μία μόλις ημέρα μετά την σύνοδο της Μπρατισλάβας, όπου για πρώτη φορά δεν έλαβε μέρος η Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, το Brexit επισκίασε την σύνοδο.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε πως οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης που οι πολίτες τους αποτελούν την πλειοψηφία των Ευρωπαίων μεταναστών στην Μεγάλη Βρετανία, δεν θα τους αφήσουν να γίνουν πολίτες «δεύτερης κατηγορίας».

«Οι 4 του Visegrad δεν θα συμβιβαστούν. Εάν δεν αισθανθούμε πως αυτοί οι άνθρωποι είναι ίσοι, θα θέσουμε βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας» τόνισε στη συνέντευξή του στο Reuters ο Ρόμπερτ Φίκο.

Πηγή από το Σλοβακικό υπουργείο εξωτερικών, δήλωσε στο BBC, πως ο κ. Φίκο αναφέρεται σε όσους πολίτες της ΕΕ διέμεναν μόνιμα στη Βρετανία έως την ημέρα του δημοψηφίσματος που οδήγησε στο Brexit.

Ο Τσέχος πρεσβευτής στην Βρετανία, Libor Secka, επισήμανε πως αυτό «δεν αποτελεί επίσημη δήλωση των χωρών του Βίζεγκραντ στην προσέγγισή τους στις διαπραγματεύσεις για το Brexit».

Ο κ. Secka συμπλήρωσε πως παρόλο που σέβεται την γνώμη του Σλοβάκου πρωθυπουργού, ήταν δουλειά της Πολωνίας να μιλήσει εκ μέρους του γκρουπ του Βίζεγκραντ, καθώς αυτή ασκεί την προεδρία αυτή την περίοδο.

Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε, δήλωσε για το θέμα ο εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης στο BBC, καθώς έτσι δεν θα επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία για την Βρετανία.

Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιμείνει να μην υπάρξουν επίσημες συνομιλίες για το Brexit, προτού περάσουν τα 2 χρόνια της προβλεπόμενης διαδικασίας. Σύμφωνα με τον Donald Tusk, η Theresa May ενημέρωσε πως η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2017.

Υπενθυμίζεται πως το γκρουπ του Βίζεγκραντ έχει επανειλημμένα ταχθεί ενάντια στην υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών σε όλες της χώρες της ΕΕ.
Το Brexit ανάγκασε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker να μιλήσει για «υπαρξιακή κρίση στην ΕΕ» κατά την σύνοδο των 27 στην Μπρατισλάβα.

Η σύνοδος είχε σκοπό να δείξει την ενότητα της ΕΕ, αλλά αντίθετα έδειξε την διαίρεση σε διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και το μεταναστευτικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου