Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των συμφωνιών TTIP και CETA στην Ευρώπη (εικόνες)

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλες εναντία στις σχεδιαζόμενες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Καναδά, για τις οποίες υπάρχουν φόβοι πως θα επηρεάσουν αρνητικά τις συνθήκες εργασίας, το περιβάλλον και θα παραβιάσουν τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 10 με 15 χιλιάδες άνθρωποι, μέλη συνδικάτων, ενώσεις καταναλωτών και περιβαλλοντικές ενώσεις διαδήλωσαν την προχθές Τρίτη, κατά της συμφωνίας ΕΕ - ΗΠΑ, TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) και κατά της συμφωνίας ΕΕ – Καναδά, CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Η αστυνομία πιστεύει πως οι διαδηλωτές ήταν μόλις 6 με 9 χιλιάδες.


Οι ακτιβιστές της Greenpeace φορούσαν στολές χημικού πολέμου και έγραφαν στους δρόμους με λευκή μπογιά συνθήματα κατά των συμφωνιών TTIP και CETA. Στη συνέχεια, αυτοκίνητα μετέφεραν τους διαδηλωτές στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλες.

«Είμαστε ενάντια σε αυτές τις συμφωνίες επειδή αποτελούν απειλή για το περιβάλλον, την υγεία, τα εργασιακά δικαιώματα και επειδή δίνουν τεράστια δύναμη στις πολυεθνικές εταιρείες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Greenpeace στην Ευρώπη Mark Brady.



Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Daniel Rosario είπε πως «η Κομισιόν είναι πλήρως ενήμερη για την διαβούλευση που γίνεται στις χώρες για την συμφωνία».

Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες έχουν ζητήσει πολλές αλλαγές στην συμφωνία CETA, ενώ η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία ανησυχούν για τις συμφωνίες.



Οι επικριτές των συμφωνιών τις συγκρίνουν με τον Δούρειο Ίππο και γι’ αυτό υπήρχαν και 2 τεράστια φουσκωμένα μπαλόνια στο σχήμα αλόγου έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιπροσωπεύοντας τις συμφωνίες TTIP και CETA.

Υπάρχουν φόβοι πως αν οι συμφωνίες επιβληθούν, θα υποβιβαστεί η ποιότητα του φαγητού, το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα.



Οι διαδηλωτές ελπίζουν πως οι συνομιλίες για τις συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (TTIP) που θα γίνουν αύριο Παρασκευή στην Μπρατισλάβα θα καταρρεύσουν λόγω έλλειψης υποστήριξης από την Ευρώπη.

Οι διαδηλωτές επίσης ελπίζουν πως και η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA) δεν θα ολοκληρωθεί εξαιτίας έλλειψης υποστήριξης από τα κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών χωρών. Η συμφωνία έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά χρειάζεται έγκριση.



Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε 7 Γερμανικές πόλεις έγιναν παρόμοιες διαδηλώσεις κατά των συμφωνιών TTIP και CETA. Οι πόλεις ήταν το Βερολίνο, η Κολωνία, το Αμβούργο, η Φρανκφούρτη, η Λειψία, το Μόναχο και η Στουτγάρδη. Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις σύμφωνα με την αστυνομία και την Deutsche Welle.

Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πάρα πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά τα «έγκυρα» δίκτυα ενημέρωσης τήρησαν σιγή ιχθύος…

Με πληροφορίες από τα Russia Today και Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου