Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η πτώση του Apache: ιστορικό – φωτογραφίες – video

Την απώλεια ενός ακόμη πανάκριβου οπλικού συστήματος μετράνε οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Ευτυχώς αυτή τη φορά, στις απώλειες δεν συμπεριλαμβάνονται οι πιλότοι.

Το Apache AH-64D Longbow (με το radar πάνω από το κεντρικό στροφείο) της αεροπορίας στρατού έπεσε στη θάλασσα περίπου στις 9 το πρωί της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της άσκηση Σάρισα 2016. Στο video φαίνεται πως επιχειρήθηκε ένας δύσκολος και περίεργος ελιγμός που είχε ως αποτέλεσμα το ελικόπτερο να πέσει στη θάλασσα με την κοιλιά και στη συνέχεια να γυρίσει ανάποδα και στο πλάι.


Οι δύο χειριστές βγήκαν τελικά ζωντανοί από το σπασμένο ελικόπτερο. Σε βοήθειά τους είχαν σπεύσει αμέσως δύο φουσκωτά των ειδικών δυνάμεων που μετείχαν στην άσκηση.

Το ελικόπτερο ανελκύστηκε από τη θάλασσα λίγο πριν τα μεσάνυχτα, από την Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρύχιων Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων, η οποία έχει ανελκύσει πολλά αεροσκάφη και ελικόπτερα, όπως το RAF Bristol Blenheim στο Ρέθυμνο, το JUNKERS – 52/3m στη Λέρο, το JU-87 STUKA στη Ρόδο, το ελικόπτερο Agusta Bell στα Ίμια, το πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 από τη λίμνη Υλίκη, του Mirage-2000BGM από την περιοχή Καλόγηροι του Αιγαίου (από το βάθος ρεκόρ των 592 μέτρων) και το ελικόπτερο Chinook από την περιοχή του Αγίου Όρους.

Τα αίτια της πτώσης του σχετικά καινούριου και σύγχρονου ελικοπτέρου θα διερευνηθούν. Ελπίζουμε να δοθούν και στη δημοσιότητα. Οι πιθανότητες επιδιόρθωσης του ελικοπτέρου είναι 50-50.

Γιατί όμως έπεσε το 10 ετών Apache; Γιατί έχουν χαθεί συνολικά 4 Apache;

Όπως είναι γνωστό, τα μνημόνια και η ασφυκτική πίεση των δανειστών και δήθεν εταίρων της χώρας έχει χτυπήσει για τα καλά τις ένοπλες δυνάμεις. Οι περικοπές είναι χωρίς προηγούμενο. Σε τέτοιο βαθμό, που πανάκριβα οπλικά συστήματα απολύτως αναγκαία για την άμυνα της χώρας, να βρίσκονται ακινητοποιημένα εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών.

Στο cosmostatus έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην απόλυτη και άμεση ανάγκη για εκσυγχρονισμό όλων των F-16 σε επίπεδο Viper (συνολικά 155), τον εκσυγχρονισμό όλων των Mirage 2000 σε -5Mk3 (συνολικά 19), τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών και γενικώς τον εκσυγχρονισμό όλων των οπλικών συστημάτων, καθώς η απαξίωσή τους δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, η «αγορά» ή η «παραχώρηση» από τις ΗΠΑ παλαιών μαχητικών (F-15) ή παλαιών επιθετικών ελικοπτέρων (Kiowa) μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.

Πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η τέλεια λειτουργία στο 100% όλων των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και μετά να εξεταστεί και να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των κατάλληλων καινούριων ή έστω σε καλή κατάσταση μεταχειρισμένων.

Το 2013, είχε γίνει γνωστό πως η Boeing, η κατασκευάστρια εταιρεία των Apache, ζητούσε επιτακτικά από την Ελλάδα να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των 29 Apache που διέθετε, με κόστος 35 εκατομμύρια δολάρια για κάθε ελικόπτερο!

Τότε, η Ελλάδα διέθετε 19 (από τα 20) επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ και  10 (από τα 12) AH-64DHA Block II Longbow, τα οποία αντιμετώπιζαν ήδη διαφορετικά και κρίσιμα προβλήματα σε σχέση με την τεχνική υποστήριξη.

Η Boeing είχε κάνει γνωστό πως θα σταματούσε την υποστήριξη στα Block I, II και III και γι’ αυτό έπρεπε να εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο «Guardian», που είναι και το κορυφαίο. Όμως, λεφτά δεν υπάρχουν και τα προβλήματα των Apache μεγάλωσαν.








Έχουμε γράψει επανειλημμένα πως οι τομείς της Άμυνας, της Υγείας και της Παιδείας, δεν έπρεπε να βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους, σε σχέση με τα μνημόνια.

Αν δεν αλλάξουμε τακτική, προκοπή δεν θα δούμε. Πρέπει επιτέλους να διώξουμε από τη χώρα τους δήθεν «εταίρους» που αποδείχτηκαν «γύπες» που τρώνε το σώμα της Ελλάδας προτού καν ξεψυχήσει! Ας τους διώξουμε και ας σηκωθούμε ξανά όρθιοι, ας κάνουμε πράξη τα αυτονόητα και ας δείξουμε σε όλους τι σημαίνει Ελλάδα και τι σημαίνει Έλληνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου