Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Δίνουν δικαίωμα ψήφου σε 580.000 αλλοδαπούς!

Οι αλλαγές-σοκ στον «Καλλικράτη» για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα στα αποτελέσματα των εκλογών. Η ψήφος των αλλοδαπών είναι αντισυνταγματική σύμφωνα με το ΣτΕ, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί την «προοδευτική», «δημοκρατική» και «αριστερή» κυβέρνηση που εξυπηρετεί για ακόμη μία φορά τις επιταγές της Νέας Τάξης Πραγμάτων και της Παγκοσμιοποίησης.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Δημοκρατία, ψήφο στις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές σε όλους τους μετανάστες και λοιπούς αλλοδαπούς που μένουν στη χώρα μας σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, παρά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (60/2013) που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια.

Μεταξύ των διατάξεων του εν λόγω νόμου υπήρχε κι εκείνη που έδινε το δικαίωμα σε πολίτες ξένων κρατών να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές. Το ΣτΕ απεφάνθη ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν μόνο οι Έλληνες και ότι απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση για να μπορεί να επεκταθεί και στους αλλοδαπούς.

Τώρα η πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνέστησε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης φέρεται ότι περιλαμβάνει και το δικαίωμα του εκλέγειν στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όσους αλλοδαπούς μένουν νόμιμα στην Ελλάδα, που εκτιμώνται σε περίπου 580.000!!!

Προτείνεται ακόμα η συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών.

Άλλα σημεία αιχμής στην εισήγηση για αλλαγή του «Καλλικράτη», που έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς Δημάρχων και Περιφερειαρχών, είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, με τις έδρες των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων να μοιράζονται αναλογικά, με βάση τα ποσοστά του πρώτου γύρου και η μείωση της θητείας δημάρχων και περιφερειαρχών στα 4 από τα 5 έτη.

Η αναλογικότητα στην κατανομή των εδρών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας σε δήμους και περιφέρειες, καθώς η παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου ή περιφερειάρχη δεν θα έχει απαραίτητα την πλειοψηφία και ενωμένη η αντιπολίτευση θα μπορεί να μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις του.

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι η αλλαγή του "Καλλικράτη" και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι κομματική, αλλά εθνική υπόθεση» σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου