Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΕΚΤ: Οι επενδυτές βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό παρά την ανάκαμψη!

Μειώνεται η εμπιστοσύνη στο ευρώ και την ευρωζώνη γενικότερα από τους ευρωπαίους μεγαλοεπενδυτές, οι οποίοι βλέποντας ελάχιστες προοπτικές κερδών στην Ευρώπη, αλλά και φοβούμενοι την πιθανή διάλυση της ευρωζώνης και την επιστροφή σε εθνικά νομίσματα, επενδύουν αλλού.

Οι επενδυτές της ευρωζώνης βγάζουν μεγάλο μερίδιο των χρημάτων τους εκτός ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει παρά την οικονομική ανάκαμψη και την συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΚΤ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Οι μεγάλοι επενδυτές κατείχαν 4,7 τρισεκατομμύρια ευρώ σε χρέος, μετοχές και επενδύσεις, συγκρινόμενα με τα 4,6 τρισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις στο εξωτερικό. Η σχέση μεταξύ των δύο ήταν περίπου δύο προς ένα το 2008, όταν ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία.



Η διαφορά μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών επενδύσεων άρχισε να μειώνεται το 2010 με το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και μειώθηκε ταχύτατα την περασμένη χρονιά.

Οι αυξανόμενοι φόβοι για το μέλλον της ευρωζώνης, οι πολύ χαμηλές αποδόσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ, πιθανότατα έπαιξαν ρόλο στην κατάσταση αυτή.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ δεν σχολίασε τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν.

Ακόμη και αν η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης προχωρήσει, δεν θα ωφελήσει όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, πριν από τις εκλογές, οι φωνές για αποχώρηση από το ευρώ θα δυναμώνουν στην Ιταλία και την Γαλλία.

Το περασμένο μήνα, η έρευνα του Reuters έδειξε πως οι Ευρωπαίοι επενδυτές αύξησαν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ, πιστεύοντας πως η πολιτική του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επιταχύνει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ προσπαθεί να κάνει το ίδιο με μια επιθετική πολιτική χαμηλών επιτοκίων και αγοράς ομολόγων, αλλά παραπονιέται πως η προσπάθειά της δεν ακολουθείται από τις Εθνικές Κυβερνήσεις των χωρών μελλών και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου