Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Προειδοποιήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο

Προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας από την Τουρκία, μέσω πρωτοσέλιδων άρθρων στον σημερινό Τουρκικό Τύπο, με αφορμή τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν στην Κω. Η υποτιθέμενη σύμμαχος χώρα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ Τουρκία, κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση των συνθηκών για τα αποστρατικοποιημένα νησιά.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδα άρθρα του πρακτορείου Anadolu, της εφημερίδας Sabah και της εφημερίδας Hurriyet, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί την Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις που έγιναν στην Κω.

Μέσω e-mail προς τα μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Huseyin Muftuoglu, προειδοποίησε τις Ελληνικές Αρχές να υπακούσουν στους διεθνείς κανόνες.

Σχετικά με πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα διέταξε την στρατιωτική ενίσχυση της Κω, ο Μουφτούογλου δήλωσε:
«Οι Ελληνικές ασκήσεις αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ταυτόχρονα κάλεσε την Αθήνα να μην προχωρήσει σε βήματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση μεταξύ των δύο γειτόνων.

«Καλούμε την γείτονα Ελλάδα να εγκαταλείψει το όποιο σχέδιο που θα αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση».

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε πως η Άγκυρα θα λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για να προστατευθούν τα δικαιώματά της στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα Τουρκικά δημοσιεύματα, την Πέμπτη, Ελληνικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλλαν άσκηση αλεξιπτωτιστών στην Κω, που παραβίασαν της συνθήκη ειρήνης των Παρισίων του 1947, που απαγορεύει όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο νησί.

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας μιλώντας στο πρακτορείο Reuters δήλωσε πως οι προγραμματισμένες Ελληνικές ασκήσεις στην περιοχή συνεχίζονται κανονικά.

Στα Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η κυριότητα των Δωδεκανήσων μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία με συνθήκη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα Ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία υπόκεινται σε παρόμοιους στρατιωτικούς περιορισμούς σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.

Την Κυριακή, ο Τούρκος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Hulusi Akar επισκέφθηκε αιφνιδίως τα Ίμια (σ.σ. τα Τουρκικά δημοσιεύματα τα αναφέρουν ως Καρντάκ).

Επίσης, τα Τουρκικά δημοσιεύματα κατηγορούν το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα πως παραβίασε τα Τουρκικά χωρικά ύδατα στα Ίμια (αναφέρονται ως Καρντάκ), ενώ κατηγορούν και τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για την πτήση του με ελικόπτερο στα Ίμια και την ρίψη στεφανου στη θάλασσα στην μνήμη των τριών Ελλήνων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την κρίση των Ιμίων το 1996.

Θυμίζουμε πως εχθές Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως υπάρχουν 130 αμφισβητούμενης κυριότητας νησιά στο Αιγαίο, επαναφέροντας με τον πιο επίσημο τρόπο την πολιτική των γκρίζων ζωνών, μέσω της οποίας η Τουρκία θέλει να επεκτείνει την κυριαρχία της σε βάρος της Ελλάδας.


Η φωτογραφία που παρουσιάζεται στα Τουρκικά μέσα με τους αλεξιπτωτιστές στην Κω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου