Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια στον ουρανό της Ευρώπης

Άγνωστης προέλευσης ραδιενέργεια ανιχνεύτηκε στον ουρανό πολλών Ευρωπαϊκών χωρών. Οι Ευρωπαϊκές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν την πηγή, αλλά καθησυχάζουν τον κόσμο λέγοντας πως πρόκειται για μικρές ποσότητες.

Το ραδιενεργό υλικό που ανιχνεύτηκε είναι το Ιώδιο-131. Η πρώτη ανίχνευση έγινε την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, αλλά μόλις τις τελευταίες μέρες έγινε δημοσιοποιήθηκε. Το ραδιενεργό υλικό ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στη βόρεια Νορβηγία και ακολούθησαν η Φινλανδία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες ανιχνεύτηκαν στην Πολωνία και στην Ισπανία, ενώ οι μικρότερες στην Φινλανδία και την Γαλλία.



Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Ιώδιο-131 συναντάται συνήθως μαζί με άλλα ραδιενεργά υλικά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ανιχνεύτηκε μόνο του.

Το Ιώδιο-131 έχει χρόνο ημίσειας ζωής 8 ημέρες, έτσι οι ειδικοί θεωρούν ότι η διαρροή έγινε πρόσφατα. Πάντως σήμερα, τα επίπεδα του Ιωδίου- 131 έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και δεν υπάρχει κίνδυνος.

Η Αμερικανική πολεμική αεροπορία έστειλε στην Ευρώπη ένα αεροσκάφος που μπορεί να ανιχνεύει και να απομονώνει ραδιενεργές ουσίες στην ατμόσφαιρα. Όμως, το ειδικό αυτό αεροσκάφος δεν μπόρεσε να εντοπίσει την πηγή της διαρροής.


Ένα από τα σενάρια για την προέλευση του ραδιενεργού Ιωδίου-131 στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης κάνει λόγο για διαρροή από κάποια εταιρεία κατασκευής  ισοτόπων για ιατρικούς σκοπούς, η οποία δεν δήλωσε το ατύχημα στις Αρχές. Κάτι τέτοιο συνέβη στην Ουγγαρία το 2011.

Ένα άλλο σενάριο κάνει λόγο για Ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, καθώς αυτά παράγουν Ιώδιο-131.

Το σενάριο ατυχήματος σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως στο Τσερνομπίλ και την Φουκουσίμα έχει αποκλειστεί, καθώς εκτός από το Ιώδιο-131 θα είχαν ανιχνευτεί και άλλα ραδιενεργά ισότοπα όπως το Καίσιο-137, που στην περίπτωση αυτή δεν ανιχνεύτηκαν.

Με πληροφορίες από τα: Euractiv, The Sun, Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου