Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – Καναδά (CETA)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε εχθές Τετάρτη την αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά (CETA). Πολλοί είναι οι πολέμιοι της συμφωνίας, ενώ πολλοί είναι και οι υποστηρικτές.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία είχαν ξεκινήσει επίσημα τον Μάιο του 2009. Το 2013 ο πρωθυπουργός του Καναδά Στέφεν Χάρμπερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπέγραψαν τη συμφωνία αρχών για το θέμα.

Η υιοθέτηση της συμφωνίας καθυστέρησε λόγω αντιρρήσεων του τοπικού κοινοβουλίου της Βαλονίας του Βελγίου, το οποίο όμως τελικώς συναίνεσε στην επικύρωσή της.

Με τη θετική αυτή ψήφο, μεγάλο μέρος του κειμένου θα τεθεί σύντομα σε προσωρινή ισχύ, μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας από όλα τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ, σε μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια.

Τελικά, με ισχυρή πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις 2 εκθέσεις που αφορούν στη σύναψη της οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας, καθώς και μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, γνωστής ως CETA.

Η έκθεση εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ (από τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τους Σοσιαλιστές, τους Δεξιούς-Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους), 254 κατά και 33 αποχές.

Για τους υποστηρικτές της CETA (ΣΟΕΣ, Συνολική Οικονομική Εμπορική Συμφωνία), πρόκειται για «συμφωνία - ορόσημο» ενώ για τους πολέμιους (όπως η Μαρίν Λεπέν) πρόκειται για «πραξικόπημα».

Η ψηφοφορία έγινε εν μέσω διαμαρτυριών εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.

Μετά την έγκριση, οι ευρωβουλευτές που απέρριψαν τη συμφωνία άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της και να κτυπούν τα έδρανά τους.

Έξω από το κτίριο, γύρω στα 400 με 500 άτομα διαμαρτυρήθηκαν για την συμφωία με τύμπανα και πανό, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπα με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πρώτη μέρα εφαρμογής, η CETA θα καταργήσει σχεδόν όλους τους υφιστάμενους δασμούς για τα προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί στην ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά για ορισμένα γεωργικά προϊόντα, δημόσιες υπηρεσίες, οπτικοακουστικές υπηρεσίες και στον τομέα των μεταφορών.

Ορισμένα γεωργικά προϊόντα που θεωρούνται ευαίσθητα, είτε θα υπόκεινται σε ποσοστώσεις (γαλακτοκομικά), είτε θα αποκλείονται πλήρως (πουλερικά και αυγά)

Εκτός από τη μείωση των δασμών, προβλέπεται η αμοιβαία αναγνώριση των αποκαλούμενων «πιστοποιητικών αξιολόγησης της συμμόρφωσης» για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που θα συμβάλλει στην μείωση του κόστους για τους παραγωγούς.

Προβλέπεται καλύτερη πρόσβαση στην αγορά για τους ευρωπαίους παρόχους υπηρεσιών σε πολλούς τομείς, θαλάσσιες υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες και μηχανική έως περιβαλλοντικές υπηρεσίες και λογιστική.

Ο Καναδάς ανοίγει τους δημόσιους διαγωνισμούς του στις επιχειρήσεις της ΕΕ που θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν πρόσφορες για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών όχι μόνο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επαρχιών και δήμων του Καναδά.

Ο Καναδάς συμφώνησε να εγγυηθεί την προστασία σε περισσότερες από 140 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις επισιτικών προϊόντων και ποτών, σε ισοδύναμο επίπεδο με αυτό που παρέχεται στην ΕΕ.

Οι ρήτρες για βιώσιμη ανάπτυξη συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Η CETA θεσπίζει το νέο σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων για την επίλυση των διαφορών επενδυτή-κράτους, που παρουσίασε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2015 και το οποίο έγινε αποδεκτό από την καναδική κυβέρνηση.
Το νέο σύστημα εγγυάται το δικαίωμα των κυβερνήσεων της ΕΕ να προβαίνουν προς το συμφέρον των πολιτών τους, ενώ καθιστά επίσης δικαιότερη και διαφανέστερη την επίλυση τυχόν επενδυτικών διαφορών.

Η Συμφωνία θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία ΕΕ- Καναδά σε ένα ευρύ φάσμα μη εμπορικών θεμάτων όπως: η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η αειφόρος ανάπτυξη, η έρευνα και ο πολιτισμός.

Τα προβλήματα της συμφωνίας CETA:
Οι ενστάσεις αφορούν τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ). Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ελληνικό τυρί φέτα.

Θεωρητικά τα προϊόντα αυτά (ΠΟΠ και ΓΕ) δεν παρασκευάζονται πουθενά αλλού στον κόσμο, παρά μόνο στη χώρα ή στην περιοχή με τις προδιαγραφές της προστατευόμενης ένδειξης.

Όμως, στον Καναδά κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια τυριά τοπικής παραγωγής που ονομάζονται «φέτα». Αυτό αποτελεί απειλή για τον Έλληνα παραγωγό!

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, υποστηρίζει ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τους παραγωγούς, καθώς προστατεύει 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη με μία μόνο μικρή «παραχώρηση» στους Καναδούς.

«Συγκεκριμένα προϊόντα όπως είναι η φέτα από την Ελλάδα, πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές της ονομασίας προέλευσης που έχουμε στην Ευρώπη. Άρα δεν μπορούν να έρθουν εδώ. Το μόνο που έγινε αποδεκτό είναι ότι όσες εταιρίες υπήρχαν μέχρι το 2013 θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη, αλλά κι αυτές μόνο για την εσωτερική κατανάλωση μέσα στον Καναδά» είπε ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Αυτό σημαίνει ότι μία Καναδική εταιρία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει «φέτα», μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγει στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, μια Ελληνική εταιρία που παράγει γνήσια φέτα θα μπορεί να την εξάγει στον Καναδά.

Σε πρώτη ανάγνωση η συμφωνία δεν φαίνεται απόλυτα ικανοποιητική, αλλά ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, καθώς σήμερα η ετήσια παραγωγή φέτας δεν ξεπερνά τους 120.000 τόνους, ενώ η διεθνής ζήτηση υπολογίζεται σε 600.000 τόνους.

Αντί επομένως να απαιτήσουμε την προστασία της φέτας και να δοθούν κίνητρα στους Έλληνες να αυξήσουν την παραγωγή στα όρια της ζήτησης, αποδεχτήκαμε την ανικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της αγοράς!!!

Οι πολέμιοι της CETA υποστηρίζουν πως θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην γεωργία και την κτηνοτροφία, επειδή οι μεγάλες πολυεθνικές θα «στραγγαλίσουν» τους μικρούς Ευρωπαίους παραγωγούς σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμη και η Γαλλία.

Επίσης, πολλοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια κακή συνθήκη, επειδή ευνοεί μόνο τις επιχειρήσεις και όχι τους απλούς πολίτες. Οι επιχειρήσεις κρατούν θετική στάση, διότι καταργεί τα εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο, αλλά πολλές φορές τα «εμπόδια» υπάρχουν για να προστατεύουν την ασφάλεια των τροφίμων και του περιβάλλοντος.

Οι επικριτές της συμφωνίας υποστηρίζουν πως είναι επικίνδυνη καθώς θα μπορούσε να θέσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών πάνω από τα συμφέροντα των εθνών και να υποβαθμίσει τα Ευρωπαϊκά στάνταρ για την εργασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, μια πολυεθνική θα μπορεί να ζητά αποζημίωση δισεκατομμυρίων από μία χώρα η οποία δεν θα επιτρέπει την κυκλοφορία των προϊόντων της για κάποιο λόγο (πχ μεταλλαγμένα).

Από την πλευρά του ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο χαιρέτησε την συμφωνία λέγοντας, υμνώντας ουσιαστικά την παγκοσμιοποίηση:
«Η ΕΕ αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας παίκτη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από κοινού ως διεθνής κοινότητα. Πράγματι, όλος ο κόσμος κερδίζει από μία ισχυρή ΕΕ. Γνωρίζουμε πως στους καιρούς που ζούμε, πρέπει να επιλέξουμε να οδηγήσουμε την διεθνή οικονομία και όχι μόνο να εναντιωνόμαστε στις ιδιοτροπίες της. Ο Καναδάς γνωρίζει πως μια αποτελεσματική Ευρωπαϊκή φωνή στην παγκόσμια σκηνή, δεν αποτελεί επιλογή, αλλά είναι απαραίτητη».


Διαβάστε ακόμη:

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των συμφωνιών TTIP και CETA στην Ευρώπη
 

Παρά τις απειλές και τα τελεσίγραφα, το Βέλγιο αρνείται να υπογράψει την αμφιλεγόμενη συμφωνία CETA με τον Καναδά

Οι Ευρωπαίοι διαδηλώνουν κατά της μυστικής συμφωνίας TTIP / Αποκάλυψη σε video

Ποια η στάση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών για την συμφωνία TTIP

200.000 διαδηλωτές κατά της συμφωνίας TTIP στο Βερολίνο

Αμοιβή 100.000 ευρώ από το Wikileaks για το μεγαλύτερο μυστικό της Ευρώπης, το TTIP

Γερμανός αντικαγκελάριος: η συνθήκη TTIP είναι νεκρή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου