Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Ετοιμάζεται δημοψήφισμα στην Ουκρανία για το ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε πως προτίθεται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το αν ο Ουκρανικός λαός επιθυμεί ή όχι η χώρα να αποτελέσει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να χειροτερέψει τις σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

«Πριν τέσσερα χρόνια, μόλις το 16% των Ουκρανών ήταν υπέρ της εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σήμερα είναι 54%» δήλωσε ο Ποροσένκο στην Γερμανική εφημερίδα Berliner Morgenpost.

«Ως Πρόεδρος, θα ενεργήσω σύμφωνα με την θέληση του λαού και θα προχωρήσω σε δημοψήφισμα για το θέμα της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ. Αν οι Ουκρανοί ψηφίσουν υπέρ της συμμετοχής, θα κάνω τα πάντα για να εξασφαλίσω την συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ» είπε ο Πέτρο Ποροσένκο.

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ ίσως να μην θέλει ιδιαίτερα τη σύσφιξη των σχέσεών του με την Ουκρανία. Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, πρόσφατα, η συμμαχία ανέβαλλε τα σχέδια συνάντησης με Ουκρανούς αξιωματούχους, σχετικά με το πυραυλικό σύστημα άμυνας, ώστε να μην προκληθεί η Ρωσία.

«Υπάρχει πολιτική ευαισθησία στον αρραβώνα με την Ουκρανία, επειδή προφανώς αυτός θα πυροδοτούσε αντίποινα από την Ρωσία» δήλωσε πηγή του ΝΑΤΟ στην εφημερίδα Wall Street Journal την Τετάρτη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, η συμμαχία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το αμυντικό πυραυλικό σύστημα για αναχαίτιση πυραύλων που κατευθύνονται σε χώρες της συμμαχίας και όχι στην Ουκρανία. Οι πηγές της WSJ τόνισαν πως αποφασίστηκε να μην προκληθεί η Ρωσία με οποιοδήποτε τρόπο στο θέμα αυτό.

Το αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ βρίσκεται στη Ρουμανία και αποτελείται από ραντάρ και αμυντικούς πυραύλους, που στοχεύουν βαλλιστικούς πυραύλους που πιθανόν να προέλθουν από το Ιράν.

Από την πλευρά της η Μόσχα υποδέχτηκε τις απόψεις του ΝΑΤΟ με καχυποψία, ζητώντας να περιοριστούν τα όρια της πυραυλικής ασπίδας, τα οποία βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την WSJ, αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις του ΝΑΤΟ, υποστηρίζουν πως οι σχέσεις με την Μόσχα είναι ήδη τεταμένες και η κίνηση να συζητηθεί με την Ουκρανία περεταίρω συνεργασία, θα μπορούσε να παρεξηγηθεί.

Όμως, κάποια άλλα ρεπορτάζ έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της WSJ.

«Δεν ακυρώσαμε τις διαπραγματεύσεις με καμία χώρα» δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο πρακτορείο RIA Novosti.

«Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και να συνεργαζόμαστε με τους γείτονες και εταίρους μας, όταν χρειάζεται, σταδιακά και προοδευτικά. Σε σχέση με την αντιπυραυλική ασπίδα, αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το ενδιαφέρον άλλων χωρών. Τα τελευταία χρόνια συζητάμε την αντιπυραυλική ασπίδα με τους εταίρους μας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για το θέμα».

Θυμίζουμε πως το ΝΑΤΟ έχει επιδείξει μια επιθετικότητα προς την Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς 3.500 στρατιώτες και δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα προωθήθηκαν προς τα σύνορα με τη Ρωσία. Οι σχέσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας επιδεινώθηκαν μετά την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στα γεγονότα στην Ουκρανία, που οδήγησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.



Με πληροφορίες από το RT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου