Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Αμερικανός βουλευτής: «Η ΦΥΡΟΜ δεν είναι χώρα, να διαμελιστεί»

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βαρντάρσκα (FYROM) εξέφρασε την οργή της προς το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά την δήλωση του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Dana Rohrabacher ότι η Βαρντάρσκα δεν αποτελεί χώρα και θα πρέπει να μοιραστεί στις γειτονικές της χώρες, όπως το Κοσσυφοπέδιο και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό βουλευτή, η δημιουργία της FYROM ήταν αποτυχία και η ατμόσφαιρα προσφέρεται για επαναχάραξη των συνόρων στην περιοχή.

«Η άποψή μου είναι ότι η FYROM δεν είναι χώρα. Λυπάμαι, δεν είναι χώρα» δήλωσε ο Καλιφορνέζος βουλευτής στην Αλβανική τηλεόραση Vizion Plus.

«Υπάρχει διχασμός στη χώρα, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ζήσουν μαζί στο μέλλον. Γι’ αυτό τον λόγο, οι Κοσσοβάροι και οι Αλβανοί της FYROM θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του Κοσσόβου και οι υπόλοιποι κάτοικοι της FYROM θα πρέπει να γίνουν μέρος της Βουλγαρίας ή όποιας άλλης χώρας πιστεύουν ότι σχετίζονται» αναφέρθηκε ότι δήλωσε στο Βουλγαρικό news wire BGNE σε μετάφραση από τα Αλβανικά.

«Η ιδέα είναι να διατηρήσουμε την FYROM ζωντανή επειδή κάποιος αποφάσισε πριν από 30 χρόνια πως πρέπει να δημιουργηθεί από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας» συνέχισε ο Αμερικανός βουλευτής.

Ο βουλευτής δεν σταμάτησε εκεί. Ερωτώμενος εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υποστήριζε την διάλυση της χώρας, απάντησε πως «πλέον επηρεάζει τους δημιουργούς της Αμερικανικής πολιτικής».

«Θα υπάρξουν ακροάσεις στις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων τους προσεχείς μήνες» αναφέρθηκε ότι είπε από την Αλβανοαγγλική ειδησεογραφική πηγή Ocnal.

Στο θέμα της επαναχάραξης των συνόρων, ο Αμερικανός βουλευτής είπε πως ιδανικά αυτό θα γινόταν ειρηνικά στα Βαλκάνια, ενώ δεν φοβάται την Ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια.

Τα λεγόμενα του Αμερικανού βουλευτή έφεραν την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων.
«Οι θέσεις αυτές δημιούργησαν τεράστιο άγχος στην FYROM και την περιοχή. Πυροδότησαν εθνικιστική ρητορική σε γειτονικές περιοχές, γυρίζοντάς μας στο παρελθόν. Πιστεύουμε πως το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών θα άρει επαρκώς κάθε αμφιβολία για την θέση της χώρας και θα επιβεβαιώσει την πολιτική των ΗΠΑ προς την FYROM και τα Βαλκάνια».

Ο βουλευτής Dana Rohrabacher προεδρεύει αυτή την εποχή στην υποεπιτροπή Ευρώπης, Ευρασίας και Αναδυόμενων Απειλών και εκλέγεται από το 1989. Κατά την θητεία του έχει εκφράσει παρόμοιες ιδέες. Το 2012 έθεσε θέμα ψηφίσματος αυτοπροσδιορισμού των Aziri που ζουν στο Ιράν, προτείνοντας πως οι εθνικοί πληθυσμοί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μην ανήκουν σε μια χώρα που κυβερνάται από φανατικούς της θρησκείας.

Ο βουλευτής δήλωσε τον Ιανουάριο στην εφημερίδα Washington Post πως θα επισκεπτόταν την Μόσχα με αντιπροσωπεία, μέσα σε ένα μήνα από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Τα σχέδια δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ενώ θα πρέπει να εγκριθούν από τον αντιπρόσωπο Ed Royce, τον προεδρεύοντα της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, που θεωρείται δύσκολος στην προσέγγιση με την Ρωσία.

Ο Dana Rohrabacher είναι υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ρωσία και αποκαλείται από τον Γερουσιαστή John McCain «ο τρελός του περιθωρίου», προκαλώντας την οργή των Ρεπουμπλικανικών ομάδων, καθότι και οι δύο είναι Ρεπουμπλικανοί.



Με πληροφορίες από το Russia Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου