Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Άρχισε η κουβέντα και οι δημοσκοπήσεις: ευρώ ή δραχμή;

Μέχρι πριν λίγες ημέρες, όποιος τολμούσε να μιλήσει για την εξέταση της πιθανότητας η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στην δραχμή, αμέσως χαρακτηριζόταν από τα ΜΜΕ και τους «μένουμε Ευρώπη» ως προδότης.

Ο πρώτος που τόλμησε να εξετάσει και να ετοιμάσει Plan B για την Ελλάδα, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν κατάφερνε να έρθει σε συμφωνία με τους «εταίρους» και δανειστές των θεσμών, ήταν ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών ανέλυσε δημόσια (στο φόρουμ OMFIF) το plan B. Εξήγησε πώς θα δημιουργούνταν εναλλακτικοί λογαριασμοί σε όλους τους φορολογούμενους, ακόμη και μέσω apps στα κινητά και με νέα pin που θα δημιουργούσαν έναν παράλληλο μηχανισμό πληρωμών. Επίσης μίλησε για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, που θα έδινε μια δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναπνεύσει από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζες. Τέλος αποκάλυψε πως ένας φίλος τους ειδικός στους υπολογιστές θα τον βοηθούσε να σπάσει τους κωδικούς: «Αποφασίσαμε να χακάρουμε το software που κατείχε η Τρόικα», είπε χαρακτηριστικά.

Η αντιπολίτευση της χώρας μέχρι προχθές ήταν ξεσηκωμένη εναντίον του πρώην υπουργού, θεωρώντας πως η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα, ενώ έχει τονίσει πολλές φορές πως όποιος βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ειδικό δικαστήριο (στην καλύτερη περίπτωση).

Αυτό που ενοχλεί τους υγιώς σκεπτόμενους Έλληνες, αυτούς που δεν έχουν κολλήματα, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, είναι η άρνηση του συστήματος (κατεστημένοι πολιτικοί, διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης, συστημικές τράπεζες κλπ) να προβεί σε σοβαρή μελέτη, για το τι συμφέρει την Ελλάδα: το ευρώ ή η δραχμή;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Ant1, σήμερα, παρόλη την τρομοκρατία και την προπαγάνδα, 3 στους 10  Έλληνες θεωρούν τη δραχμή ως την καλύτερη λύση για τη χώρα. Συγκεκριμένα, το 31% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του εθνικού νομίσματος, έναντι του 64% που υποστηρίζει το ευρώ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ για το θέμα:
«Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού... Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».

Ταυτόχρονα, εχθές Τρίτη 31-1-2017, για πρώτη φορά, ακούστηκε στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» στην ΕΡΤ1, πως δεν είναι λάθος να εξεταστεί η περίπτωση επιστροφής στη δραχμή και να υπάρχει ένα Plan B για την Ελλάδα.

Μήπως άρχισε δειλά - δειλά η διάπλαση της κοινής γνώμης για την πιθανότητα Grexit; Μήπως με 6-7 χρόνια καθυστέρηση ξύπνησε το σύστημα και διαπίστωσε αυτό που κάποιοι άλλοι λένε εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή με το ευρώ δεν πρόκειται η Ελλάδα να δει ποτέ προκοπή;

Ταυτόχρονα, πολλοί πολιτικοί που διεκδικούν την κυβέρνηση στις εκλογές των χωρών τους μέσα στο 2017 (Γαλλία, Ολλανδία κλπ) διατυπώνουν έντονα την άποψη για αποχώρηση από το ευρώ.

Έτσι, έντρομες οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τρομοκρατούν τους λαούς λέγοντας πως η έξοδος από το ευρώ θα κοστίσει ακριβά στις χώρες. Στην περίπτωση της Ελλάδας 54 δισεκατομμύρια ευρώ. Τόσα οφείλει η Ελλάδα στην ΕΚΤ.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως πριν λίγες ημέρες ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Ε.Ε. Ted Malloch είπε σε συνέντευξή του στο BBC:
«Δεν του αρέσει (στον Ντόναλντ Τραμπ) ένας οργανισμός (η ΕΕ) ο οποίος είναι υπερεθνικός, δεν εκλέγεται από πουθενά, όπου οι γραφειοκράτες έχουν το πάνω χέρι και δεν διέπεται από δημοκρατικές αρχές. Είχα μια προηγούμενη καριέρα σε μια διπλωματική θέση όπου βοήθησα στην διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Οπότε ίσως υπάρχει μια άλλη Ένωση που χρειάζεται δουλειά σε αυτόν τομέα»!

Σε άλλη συνέντευξή του στο BBC Radio 4, ο Ted Malloch είπε πως πιστεύει ότι σε 12 με 18 μήνες, δεν θα υπάρχει το ευρώ, θα καταρρεύσει!

Μήπως έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί από τους ειδικούς, εάν συμφέρει την Ελλάδα η παραμονή στο ευρώ ή η επιστροφή στην δραχμή;
Μήπως έχει η έρθει η ώρα να ξεπεράσει τα διεθνιστικά της συμπλέγματα η ψευτοαριστερή κυβέρνηση και να θέσει το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων πάνω απ’ όλα;
Μήπως έχει έρθει η ώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προετοιμάσει την χώρα για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ;
Μήπως έχει έρθει η ώρα να σταματήσει ο Πρόεδρος της ΝΔ να ζητά εκλογές ώστε να γίνει πρωθυπουργός και να υπογράψει πρόθυμα ό,τι ανώμαλο ζητάνε οι θεσμοί;
Μήπως έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί νηφάλια και σοβαρά ποιο είναι το πραγματικό χρέος της Ελλάδας και ποιο είναι τόκοι και πανωτόκια, ώστε να αρνηθούμε να πληρώσουμε περισσότερα από όσα πραγματικά χρωστάμε;
Μήπως έχει έρθει επιτέλους η ώρα που θα απαιτήσουμε από τη Γερμανία να πληρώσει τις αποζημιώσεις για τις θηριωδίες που έκανε στην Ελλάδα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;
Μήπως έχει έρθει επιτέλους η ώρα να μονιάσουμε με βάση το πραγματικό Εθνικό συμφέρον;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου