Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η Τουρκία διαπραγματεύεται την αγορά S-400 από την Ρωσία

Η Τουρκία ενδιαφέρεται να αγοράσει από τη Ρωσία το πυραυλικό σύστημα S-400. Οι συνομιλίες για πιθανή προμήθεια του συστήματος βρίσκονται σε εξέλιξη, αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Ρωσικής εταιρείας Rostec, Sergei Chemezov.

«Η Τουρκία ενδιαφέρεται για το σύστημα S-400. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Το κλειδί βρίσκεται στην χρηματοδότηση» είπε ο Sergei Chemezov σε δημοσιογράφους στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού IDEX 2017, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ρωσικού πρακτορείου TASS.

Τον Νοέμβριο του 2016, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Fikri Isik είχε αποκαλύψει πως η Άγκυρα και η Μόσχα βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για την πιθανότητα αγοράς του συστήματος S-400. Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν διακυβερνητικά, για τεχνολογική συνεργασία, που αναμενόταν να ασχοληθεί με το θέμα των S-400.

Ο πρώτος αγοραστής του Ρωσικού συστήματος S-400 ήταν η Κίνα. Το συμβόλαιο υπογράφηκε την άνοιξη του 2015. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η συμφωνία ήταν αξίας τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Οκτώβριο του 2016, η Ρωσία και η Ινδία υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για την προμήθεια του συστήματος S-400.

Η πιθανότητα απόκτησης του συστήματος S-400 θα προσθέσει ακόμη έναν πολύ μεγάλο πονοκέφαλο στην Ελληνική στρατιωτική μηχανή, καθώς η οποιαδήποτε προσπάθεια προσβολής κρίσιμων στόχων στην Τουρκία θα καταστεί σχεδόν αδύνατη, στην απευκταία περίπτωση μιας Ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

Θυμίζουμε πως η Ελλάδα διαθέτει δύο συστοιχίες S-300 PMU-1 και έξι συστοιχίες MIM-104 Patriot PAC-3, που μαζί με τις συστοιχίες (SHORADS) ΤΟR-M1, OSA-AK/AKM, (V-SHORADS) ASRAD, ΒΕΛΟΣ και Crotale NG, μετατρέπουν τον εναέριο χώρο της σε έναν από τους καλύτερα φυλασσόμενους παγκοσμίως.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου