Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Βετεράνοι τζιχαντιστές επιστρέφουν στην Σουηδία και δημιουργούν Εξτρεμιστικό Ισλαμικό Δίκτυο

Παρά το ότι λιγοστεύουν οι Σουηδοί που φεύγουν από τη χώρα για να καταταχθούν σε τζιχαντιστικούς κύκλους, όλο και περισσότεροι υποστηριχτές του βίαιου ισλαμιστικού εξτρεμισμού έχουν αναγνωριστεί από τις Αρχές Ασφαλείας της Σουηδίας.

Σε άρθρο του το Ρωσικό πρακτορείο Sputnik επισημαίνει πως σύμφωνα με έκθεση των Σουηδικών Αρχών Ασφαλείας, τα τελευταία χρόνια η Σουηδία παρήγαγε περίπου 300 τζιχαντιστές, που ταξίδεψαν στην Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν για τα πιστεύω τους. Από αυτούς, τουλάχιστον 150 επέστρεψαν στην Σουηδία. Αυτοί, δημιούργησαν με επιτυχία ένα δίκτυο εξτρεμιστών ισλαμιστών, που δρα με διάφορους τρόπους για την στρατολόγηση νέων τζιχαντιστών και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δράσεων.

«Βλέπουμε διάφορους να επιστρέφουν στην χώρα και να επικοινωνούν με νέους ανθρώπους. Υπάρχει ένα είδος διαχείρισης, ένα δίκτυο στη Σουηδία που στρατολογεί νέους, εδώ και καιρό» δήλωσε ο επικεφαλής των Σουηδικών Αρχών Ασφαλείας Anders Thornberg στο Σουηδικό ραδιόφωνο.

Οι Σουηδικές Αρχές Ασφαλείας επισήμαναν τον αυξανόμενο αριθμό των εξτρεμιστών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
«Υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι τους οποίους πρέπει να παρακολουθούμε. Υπάρχουν άνθρωποι που συγκεντρώνουν χρήματα και αυτοί που ήσυχα δείχνουν την συμπάθειά τους ή εμπλέκονται με άλλους τρόπους» συμπλήρωσε ο Anders Thornberg, τονίζοντας ότι οι σκέψεις δεν τιμωρούνται, αλλά μόνο οι πράξεις.

Έρευνα του Σουηδικού ραδιόφωνου αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία όσων συλλαμβάνονται με την κατηγορία της πιθανής συμμετοχής σε τρομοκρατικές ομάδες, τελικά, δεν καταδικάζονται.

«Δεν περιμένουμε να γίνουν τα εγκλήματα, αλλά προσπαθούμε να επέμβουμε όσο πιο νωρίς γίνεται. Δεν είναι καίριο για εμάς να υπάρξει καταδίκη, αλλά να αποτρέψουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σουηδία» είπε ο Anders Thornberg.

Τον Απρίλιο του 2016 η Σουηδία απαγόρεψε στους πολίτες της να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές πράξεις. Κανένας δεν έχει καταδικαστεί. Μόνο σε μία υπόθεση υπήρξε δίωξη, αλλά τελικά υπήρξε αθώωση.

Ο αρχηγός των Σουηδικών Αρχών Ασφαλείας πιστεύει πως ο νόμος έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα, παρά την έλλειψη σε καταδίκες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Samtiden, ο Magnus Ranstorp, ερευνητής της τρομοκρατίας στο Σουηδικό Αμυντικό Κολλέγιο, είναι προβληματισμένος για την αποτελεσματικότητα του νόμου, καθώς είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί ο σκοπός του ταξιδιού. Ο Magnus Ranstorp έθεσε το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου η σχέση με τρομοκρατικές ομάδες αποτελεί έγκλημα και οδηγεί σε καταδίκη.

Παρά το γεγονός της χρήσης εκατομμυρίων από την Σουηδική κυβέρνηση στην προσπάθεια της εξαφάνισης του εξτρεμισμού (είτε από την άκρα δεξιά, είτε από την άκρα αριστερά, είτε από τους ισλαμιστές), πολλοί Δήμοι της Σουηδίας (συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στοκχόλμης), δεν διαθέτουν ούτε σήμερα κάποιο αποτελεσματικό σχέδιο.

Σφοδρή κριτική έχει δεχτεί η αρμόδια συντονίστρια της προσπάθειας καταπολέμησης του εξτρεμισμού, Ann Carlstedt, που διαθέτει διδακτορικό στην Αναγεννησιακή Λογοτεχνία και υπήρξε ανώτατο στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού. Μάλιστα έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ως ακατάλληλη για την θέση αυτή.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Σουηδικού εθνικού κέντρου για την εκτίμηση τρομοκρατικών απειλών για το 2017, η ισλαμική τρομοκρατία παραμένει η κύρια απειλή για την Σουηδία.

Το Φθινόπωρο του 2016, ο εγκληματολόγος και συγγραφέας Christoffer Carlsson διέγνωσε πως το να ξεφύγει κανείς από το ισλαμικό εξτρεμιστικό περιβάλλον είναι πάρα πολύ δύσκολο, εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σουηδικού ραδιοφώνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου