Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Συνοριακές διαφορές μεταξύ Δανίας – Γερμανίας

Συνοριακές διαφορές φαίνεται πως αποκτούν η Δανία και η Γερμανία, καθώς δημιουργήθηκε κίνημα στην Δανία που διεκδικεί την επιστροφή από την Γερμανία της νότιας επαρχίας του Schleswig.

Το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν ένα σημαντικό μέλλος του, έθεσε ερώτηση στο κοινοβούλιο για τα σύνορα μεταξύ Δανίας και Γερμανίας. Μάλιστα πρότεινε την διεκδίκηση της περιοχής του Νότιου Schleswing, που σήμερα ανήκει στην Γερμανία.

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας Søren Espersen, επανέφερε το όραμα της επανένωσης της ιστορικής περιοχής του Schleswing με τη Δανία, υποστηρίζοντας πως υπάρχει η υποστήριξη της Δανέζικης μειονότητας που ζει στην περιοχή.

«Θέλουμε η Δανία να φτάνει μέχρι τον ποταμό Eider. Αυτό είναι η ελπίδα μας και το όνειρό μας» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση, υποστηρίζοντας πως το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για την Δανέζικη μειονότητα που ζει στην περιοχή που σήμερα ανήκει στην Γερμανία.



Το θέμα προκάλεσε προβληματισμό στα Γερμανικά ΜΜΕ, αναγκάζοντας τον Espersen να διασκεδάσει τις δηλώσεις λέγοντας πως δεν ήταν απολύτως σοβαρή η δήλωση, καθώς έκλεισε το μάτι την ώρα που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις.

Σε άλλη τηλεοπτική συνέντευξή του ο Espersen δήλωσε πως οι Δανοί έχασαν τη χρυσή ευκαιρία για να επανακτήσουν την επαρχία, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Μετά το 1945 θα μπορούσαμε να πάρουμε πίσω ολόκληρο το Schleswig, αλλά δεν κάναμε τίποτα γι’ αυτό. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν, επειδή ήθελαν να αποδυναμώσουν όσο περισσότερο γινόταν τη Γερμανία. Όμως, εμείς οι Δανοί, είπαμε «όχι» στην αλλαγή των συνόρων» είπε ο Søren Espersen.

Το θέμα που άγγιξε ο Espersen, είναι πολύ ευαίσθητο και οι μοντέρνοι πολιτικοί της Δανίας και της Γερμανίας θα προτιμούσαν να αποφύγουν.

Η περιοχή του Schleswing ανήκε στην Δανία από την εποχή των Βίκινγκ. Τον Δωδέκατο αιώνα έγινε Δουκάτο της Δανίας και παρέμεινε υπό την κυριαρχία της Δανίας μέχρι το 1864, όταν η Δανία αναγκάστηκε να παραχωρήσει την περιοχή στην Πρωσία και την Αυστρία.

Το θέμα της περιοχής του Schleswig παρέμεινε ευαίσθητο για τις δύο χώρες για πολλές δεκαετίες. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για το Schleswig στα πλαίσια της συνθήκης των Βερσαλλιών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έφερε το Βόρειο Schleswig να αποτελεί μέρος της Δανίας και το Νότιο Schleswig να αποτελεί μέρος της Γερμανίας.

Στη συνέντευξή του ο Espersen δήλωσε πως τα σύνορα δεν έχουν καθοριστεί με οριστικό τρόπο, ακόμη και αν χρειαστεί δεκαπέντε γενιές για να υπάρξει αλλαγή.
«Τίποτα στην ιστορία δεν είναι στατικό» είπε ο Espersen.



Περιέργως, το όραμα του Espersen δεν το μοιράζονται οι Γερμανοδανοί, που κατοικούν στην περιοχή που διεκδικεί. Σύμφωνα με την Ένωση του Νότιου Schleswig, η αναβίωση των διαπραγματεύσεων για τα σύνορα Δανίας και Γερμανίας, που για δεκαετίες είχε τεθεί στο περιθώριο, μπορεί να βλάψει τους Δανούς της Γερμανίας, που αποτελούν μια μειονότητα 50.000 ανθρώπων.

«Ας το θέσουμε ξεκάθαρα: τέτοιες δηλώσεις δεν είναι προς το συμφέρον της Δανέζικης μειονότητας, καθώς θέτουν σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις μεταξύ Δανών και Γερμανών που έχουν χτιστεί στη μεθόριο» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης του Νότιου Schleswig, Jon Hardon Hansen στην εφημερίδα Borsen.

Ο πρόεδρος της Δανέζικης μειονότητας στη Γερμανία Hinrich Jürgensen, αποκάλεσε τις δηλώσεις του Espersen προκλητικές, καθώς τα σύνορα έχουν παραμείνει σταθερά για σχεδόν έναν αιώνα, σύμφωνα με το Δανέζικο ραδιόφωνο.

Από την πλευρά του ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών Anders Smuelsen διαβεβαίωσε του Δανούς και τους Γερμανούς πως τα σύνορα θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Με πληροφορίες από το Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου