Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Μόλις στο 8% η εκπλήρωση των υποσχέσεων για μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ

Οι Ευρωπαϊκές χώρες δέχτηκαν μόλις το 8% από τους 160.000 πρόσφυγες που υποσχέθηκαν πως θα υποδεχτούν από τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα και την Ιταλία, αναγκάζοντας την κομισιόν να ανακοινώσει πως «δεν θα δεχτεί άλλες δικαιολογίες».

Σε άρθρο του ο Βρετανικός Guardian αναφέρει πως μόλις 13.546 μετεγκαταστάσεις (relocations) έγιναν μέχρι σήμερα. Οι 3.936 ήταν από την Ιταλία και οι 9.610 ήταν από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως μετεγκαταστάθηκαν μόλις το 8% από το σύνολο των ανθρώπων που δικαιούνται μετεγκατάσταση εντός ΕΕ, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν το 2015.

Μόλις 2 χώρες μέλη, η Μάλτα και η Φινλανδία, έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με το σχέδιο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος για την μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κυρώσεις για τις χώρες που δεν θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μεταξύ των οποίων θα είναι βαριά ημερήσια πρόστιμα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόσθεσε πως η υποχρέωση των χωρών να δέχονται πρόσφυγες θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της περιόδου που έχει συμφωνηθεί δηλαδή ο Σεπτέμβριος.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τα κράτη μέλη, στην μη τήρηση των υποχρεώσεων. Η μετεγκατάσταση όλων από την Ελλάδα και την Ιταλία είναι δυνατή μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η πραγματοποίηση (της επανεγκατάστασης) εξαρτάται μόνο από την πολιτική βούληση και την επιμονή των χωρών μελών» δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο ρυθμός των επανεγκαταστάσεων είναι πολύ χαμηλός, με λιγότερες από 3000 μηνιαίως από την Ελλάδα και 1500 από την Ιταλία.

Η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία αρνούνται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία συμμετέχουν, αλλά στην ελάχιστη δυνατή ποσότητα και ταχύτητα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα (σ.σ. βρίσκεται άλλωστε σε διαδικασία εξόδου από την ΕΕ).

«Η κομισιόν δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει την ισχύ της σε σχέση με τις συνθήκες. Μέχρι στιγμής, οι παραβατικές διαδικασίες δεν αποτελούσαν επιλογή. Προσπαθήσαμε να πείσουμε τις χώρες μέλη να κάνουν το καθήκον τους. Αλλά (εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος) στο μέλλον, οι παραβατικές διαδικασίες ίσως να αποτελέσουν επιλογή» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Από τις χώρες μέλη ζητήθηκε να υποστηρίξουν τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριακή Υπηρεσία και να βελτιώσουν την απόδοσή τους στην επιστροφή όσων ατόμων εισέρχονται παράνομα στην ΕΕ. Μεταξύ των προτάσεων της κομισιόν ήταν και το ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει να μειώσουν τα χρονικά περιθώρια έφεσης και να αποφασίζουν τελεσίδικα.

Ο αντιπρόεδρος της κομισιόν Φρανς Τίμερμανς δήλωσε:
«Για να βελτιώσουμε την διαχείρισή μας στο μεταναστευτικό, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε περιεκτική προσέγγιση, από την μετεγκατάσταση και την τακτοποίηση, μέχρι την λειτουργία της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων και την συνέχιση της συμφωνίας με την Τουρκία. Όλα αυτά τα μέτρα βασίζονται στην αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών, μια αρχή που δένει τις χώρες μέλη μεταξύ τους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσφέρει ευκαιρίες για αξιολόγηση των επιτευγμάτων μας μέχρι στιγμής και τον υπολογισμό τού πώς οι κοινές μας αποφάσεις και δεσμεύσεις μπορούν να εκπληρωθούν χωρίς καθυστέρηση».

Η κομισιόν είπε πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δρα ως ρυθμιστής σε όσους αναζητούν εγκατάσταση στην ΕΕ, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, λειτουργεί καλά, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής.

Οι καθημερινές αφίξεις από την Τουρκία στην Ελλάδα έχουν μειωθεί από 10.000 ημερησίως τον Οκτώβριου του 2015, σε μόλις 43 σήμερα, κάτι που αποτελεί μείωση κατά 98%.

Ο αριθμός όσων έχασαν την ζωή τους στο Αιγαίο από την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι 70, ενώ την περίοδο 2015-2016 έχασαν την ζωή τους 1100 άνθρωποι.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν επιδείξει πρόοδο και στην τακτοποίηση των προσφύγων. Σύμφωνα με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, συμφωνήθηκε πως για κάθε Σύριο πρόσφυγα που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα Ελληνικά νησιά, σε αντάλλαγμα, ένας Σύριος που αιτείται άσυλο στην Τουρκία θα βρίσκει ένα σπίτι στην Ευρώπη.

Σε ανακοίνωσή της η κομισιόν αναφέρει:
«Οι χώρες μέλη έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής ασφαλείς και νόμιμες οδούς σε 14.422 άτομα, δηλαδή σε περισσότερους από τους μισούς από τους 22.504 που έχουν συμφωνηθεί με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει 3.565 Σύριους από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου