Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Γερμανοί βουλευτές ζητούν την απομάκρυνση των Tornado από το Ιντσιρλίκ και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα ή την Κύπρο

Ανησυχίες για την παρουσία των Γερμανών αεροπόρων στην βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, εκφράστηκαν από βουλευτές όλων των κομμάτων της Γερμανικής βουλής.  Θυμίζουμε πως η Γερμανία πραγματοποιεί πτήσεις αναγνώρισης από την βάση του Ιντσιρλίκ, στα πλαίσια της επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της Χριστιανικής Σοσιαλιστικής Ένωσης (CSU) Florian Hahn, δήλωσε πως οι Γερμανοί στρατιώτες ίσως γίνουν πιόνια στα παιχνίδια της Τουρκίας.

«Μέσα σε αυτή την άσχημη ατμόσφαιρα, έχει γίνει εντελώς αβέβαιη η ικανότητα της Τουρκικής κυβέρνησης να εγγυηθεί την προστασία των Γερμανών στο Ιντσιρλίκ» δήλωσε στην Bild. Επίσης κάλεσε την Γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να επενδύει σε υποδομές στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και να μεταφέρει τα αεροσκάφη Tornado σε άλλη βάση.

Το κόμμα CSU είναι το αδερφό κόμμα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Angela Merkel στη Βαυαρία. Ίδιες ιδέες εκφράστηκαν και από το Αριστερό Κόμμα, την κύρια αντιπολίτευση της Γερμανίας.

«Υπό το φως των τρεχόντων εξελίξεων στην Τουρκία, είναι απαραίτητο να αποσύρουμε τα αεροσκάφη μας και τους στρατιώτες μας, όπως επίσης να σταματήσουμε άμεσα την προμήθεια όπλων στην Τουρκία» δήλωσε στην Deutsche Welle η επικεφαλής της αριστεράς Sahra Wagenknecht.

Ο επικεφαλής των Πρασίνων, ο Τουρκικής καταγωγής Cem Ozdemir, που εδώ και χρόνια κατακρίνει τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε στην Bild ότι η απόσυρση των Γερμανών στρατιωτών από το Ιντσιρλίκ θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, το οποίο είναι «η διαδικασία απώλειας των τελευταίων απομειναριών σεβασμού προς την Ευρώπη».

Αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν στρατιώτες στη βάση του Ιντσιρλίκ. Η Γερμανία έχει 240 στρατιώτες, που διασφαλίζουν τη συνέχεια των αναγνωριστικών πτήσεων των μαχητικών Tornado σε αποστολές στη Συρία και το Ιράκ, στα πλαίσια της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γερμανία επανεξετάζει την επένδυση πολλών εκατομμυρίων στη βάση του Ιντσιρλίκ, για ανάπτυξη στρατιωτών επί μακρόν. Η Τουρκία θα επωφεληθεί από τα χρήματα, καθώς η βάση θα αναπτυχθεί. Επίσης οι τοπικοί κατασκευαστές θα αναλάβουν την κατασκευή του έργου.

Οι υποστηριχτές της ιδέας της απόσυρσης των Tornado από την Τουρκία, υποστηρίζουν πως θα πρέπει στη συνέχεια να σταλούν στην Ελλάδα, την Κύπρο ή την Ιορδανία και από εκεί να συνεισφέρουν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Επίσης υποστηρίζουν πως η Άγκυρα έπαιξε το χαρτί του Ιντσιρλίκ πέρυσι, όταν απαγόρεψε σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση, εξαιτίας της αναγνώρισης από τη μεριά του Βερολίνου της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανική κυβέρνηση έχει αφήσει στην άκρη τις εκκλήσεις για απόσυρση των Γερμανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ, με τον Υπουργό Εσωτερικών Thomas de Maiziere να λέει πως οι Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται εκεί «για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και επομένως τα δικά μας συμφέροντα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, είπε σήμερα Δευτέρα πως η Τουρκία και άλλοι σύμμαχοι, θα πρέπει να εστιάσουν σε αυτά που τους ενώνουν από αυτά που τους διαχωρίζουν.

Η ένταση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας έχει κλιμακωθεί καθώς η Άγκυρα προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα του Απριλίου, που θα δώσει περισσότερες δυνάμεις στον Πρόεδρο. Η Τουρκική κυβέρνηση διοργανώνει ομιλίες για Τούρκους πολίτες που ζουν σε διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη, αλλά πολλές από αυτές ακυρώθηκαν από τους διοργανωτές.



Με πληροφορίες από το Russia Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου