Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει να επιτεθεί στον Λίβανο

Τι Ισλαμικό Κράτος έχοντας αποδεχτεί την ήττα του στη Συρία, ετοιμάζεται να επιτεθεί στον Λίβανο, ο οποίος θεωρείται ευάλωτος, δημιουργώντας νέα προβλήματα στην περιοχή.

Την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαρτίου, Αμερικανικά ελικόπτερα αποβίβασαν Κούρδους και Άραβες μαχητές δυτικά της Ράκκα, την αποκαλούμενη πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Οι δυνάμεις αυτές κατέλαβαν σύντομα τουλάχιστον πέντε χωρία και ανέκοψαν την συγκέντρωση των τζιχαντιστών στην βορειοδυτική Συρία, περιμετρικά του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους, την Ράκκα.

Οι στρατιωτικές πηγές του Ισραηλινού ιστότοπου Debka Files ανέφεραν πως αυτή η επιχείρηση σηματοδότησε την έναρξη της εκστρατείας, υπό Αμερικανική διοίκηση, για την απελευθέρωση της Ράκκα από το Ισλαμικό Κράτος.

Η εκστρατεία απελευθέρωσης της Ράκκα δεν αναμένεται να είναι τόσο δύσκολη και με τόσο μεγάλη αντίσταση, όπως της Μοσούλης στο Ιράκ. Αυτό οφείλεται στο ότι η πόλη έχει εγκαταλειφθεί μερικώς από τους τζιχαντιστές μαχητές, καθώς οι αρχηγοί τους διαπίστωσαν πως οι μέρες τους είναι μετρημένες.

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr Al-Baghdadi και οι στρατηγοί του (πρώην Ιρακινοί στρατηγοί), έκαναν μεταβολή και οι τζιχαντιστές φεύγουν από τα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ και αντί να κατευθυνθούν στο προπύργιό τους την Deir ez-Zour στην ανατολική Συρία και στην Abu Kamal του δυτικού Ιράκ, έχουν πάρει κατεύθυνση για τον Λίβανο!

Πρόκειται για δραματική αλλαγή στα μέχρι σήμερα σχέδια του Ισλαμικού Κράτους, που ήταν η ανασύνταξη δυνάμεων στις δύο προαναφερθείσες περιοχές στα σύνορα Ιράκ – Συρίας. Οι δύο περιοχές βρίσκονται σε ερημικές περιοχές που προσφέρουν εύκολη αναγνώριση επιτιθεμένων δυνάμεων. Επίσης, η περιοχή είναι εύφορη εξαιτίας του ποταμού Ευφράτη, προσφέροντας τροφή και νερό στους τζιχαντιστές, αλλά και κάλυψη στα γειτονικά δάση, ακόμη και από δορυφόρο!

Οι Αμερικανικές και Ιρακινές υπηρεσίες πληροφοριών είναι σίγουρες πως ο ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους και οι επιτελείς του κρύβονται σε καταφύγιο σε μία από τις δύο προαναφερθείσες πόλεις ή κάπου ενδιάμεσα. Επομένως, γιατί ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν αυτές τις ισχυρές θέσεις που κρατούν εδώ και δύο χρόνια;

Οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους βλέπουν νέα λεία στον αδύναμο πολιτικά και στρατιωτικά Λίβανο.
Ο Λίβανος, που διαχρονικά βάλλεται από συγκρούσεις μεταξύ των Σουνιτών, της Σιιτικής Χεζμπολά και των Χριστιανών, αποτελεί ευάλωτη λεία για τους τζιχαντιστές.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, η Τρίπολη, βρίσκεται 85 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού, που είναι κυρίως Σουνιτικό λιμάνι και πολλά υποσχόμενος στόχος για τους τζιχαντιστές.
Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου είναι η Σιδώνα, 40 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού, που επίσης έχει λιμάνι και βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Η εγγύτερη Ισραηλινή πόλη είναι η Ναχαρίγα, στην οποία έχει φτάσει αρκετά κοντά το Ισλαμικό Κράτος, από τις περιοχές που κατέλαβε στην Συρία.
Δίπλα στη Σιδώνα του Λιβάνου βρίσκεται ο Παλαιστινιακός καταυλισμός Ain Hilwa, που αριθμεί 90.000 ανθρώπους. Εκεί, οι τζιχαντιστές έχουν ήδη φυτέψει τον σπόρο του τζιχαντισμού και το Ισλαμικό Κράτος έχει υποστηρικτές.

Οι αρχηγοί του Ισλαμικού Κράτους συμπεραίνουν πως ίσως καταστεί αδύνατο να προστατέψουν τα προπύργιά τους στη Συρία και το Ιράκ, όταν θα βρεθούν κάτω από Αμερικανικά ή Ρωσικά πυρά, ενώ πιστεύουν πως οι ξένες δυνάμεις δεν είναι πιθανό να παρέμβουν εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης στον ασταθή Λίβανο.

Έτσι, πιστεύουν πως θα αποκτήσουν πλεονέκτημα στο να χτυπήσουν τις δυνάμεις της Συρίας, του Ιράν και της Χεζμπολά, που μάχονται στη Συρία εδώ και ένα χρόνο.

Η Ισραηλινή ιστοσελίδα αποκαλύπτει πως οι Αμερικανικές και οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν ήδη προειδοποιήσει
με λεπτομέρειες από τις αρχές Μαρτίου τον νέο Λιβανέζο Πρόεδρο Michel Aoun, για την συνομωσία ανατροπής της έννομου τάξης στον Λίβανο από το Ισλαμικό Κράτος, όπως έγινε στο Ιράκ και τη Συρία πριν τρία χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου