Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Έρχεται η Exxon-Mobil: Πετρέλαια υπάρχουν! ΑΟΖ έχουμε;

Το ότι η Ελλάδα διαθέτει πετρέλαιο και φυσικό αέριο το γνώριζαν οι πάντες εδώ και χρόνια, εκτός από τους Έλληνες πολιτικούς, που με ύφος ξερόλα δήλωναν από το βήμα της Βουλής, πως αν βρεθεί πετρέλαιο, τότε θα πιουν ένα ποτήρι!

Φαίνεται λοιπόν πως ήρθε η ώρα να πιουν το ποτήρι με το πετρέλαιο αυτοί που κατέστρεψαν με την άχρηστη και ανίκανη πολιτική τους την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.

Καθώς τα στοιχεία από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, η Αμερικανική Exxon – Mobil, ετοιμάζεται να εισέλθει στην Ελληνική αγορά εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η Exxon – Mobil, μετά την Κύπρο, στρέφει το βλέμμα της και στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με τα ΕΛΠΕ για συμμετοχή σε 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί ήδη στον Ελληνικό όμιλο.

Ταυτόχρονα, η Exxon – Mobil ετοιμάζεται να «χτυπήσει» μαζί με τα ΕΛΠΕ και νέες περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με πρώτη περιοχή ενδιαφέροντος τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί της περιοχής προσομοιάζουν με αυτούς του τεράστιου Αιγυπτιακού κοιτάσματος Zor.



«Ιστορικό καθήκον για την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Έχουμε καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν. Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος για να προχωρήσουν αυτόνομα ή με διεθνείς συνεργασίες, στον εντοπισμό κοιτασμάτων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και στην ενεργειακή της θωράκιση» είπε ο Διευθ. Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης σε ομιλία του στους Δελφούς.

Η Αμερικανική Exxon - Mobil φέρεται έτοιμη να καταθέσει αίτηση μαζί με τα ΕΛΠΕ, για την παραχώρηση της περιοχής νοτιοανατολικά της Κρήτης, στα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, με τη διαδικασία open door.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΕΛΠΕ βρίσκεται και μια ξεχασμένη εδώ και πολλά χρόνια παραχώρηση στο Θρακικό Πέλαγος (ανατολικά της Θάσου, περιοχή Μπάμπουρας), στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 25%, ενώ με 75% συμμετέχει η Καναδική Calfrac.

Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους Καναδούς για την εξαγορά του ποσοστού τους, έναντι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Energean Οil, η οποία εκμεταλλεύεται το γειτονικό κοίτασμα του Πρίνου, για συνεκμετάλλευση του νέου κοιτάσματος. Επίσης, θα εξεταστεί και η συμμετοχή της Ισπανικής εταιρείας Repsol, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κοντά σε στρατηγική συνεργασία με την Energean Oil.

Το πρόβλημα με τα πολύ σημαντικά κοιτάσματα της περιοχής Μπάμπουρα, έγκειται στο ότι το 70% αυτών βρίσκονται πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια και η εκμετάλλευση της περιοχής προϋποθέτει την λύση του προβλήματος που ακούσει στο όνομα ΑΟΖ.

Να θυμίσουμε ότι σε παλαιότερη μελέτη της εταιρείας Ρόμπερτσον αναφερόταν ότι στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου μπορεί να υπάρχουν αποθέματα ως 1 δισεκατομμυρίων βαρελιών, ενώ μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί μόνο τα 320 εκατομμύρια βαρέλια.



Όπως γίνεται κατανοητό, υδρογονάνθρακες υπάρχουν και μάλιστα τεράστιας αξίας. Για να μπορέσει όμως να προχωρήσει η εκμετάλλευσή τους, χρειάζεται η άμεση ανακήρυξη στον ΟΗΕ της Ελληνικής ΑΟΖ, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Όμως, εδώ και 10 χρόνια που κάποιοι «γραφικοί» φωνάζουν είτε από τα έδρανα της βουλής είτε μέσω των ΜΜΕ για την άμεση ανακήρυξή της, οι επιλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό για να κυβερνήσουν αυτή τη χώρα δεν κάνουν τίποτα!

Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες εκμετάλλευσης των περιοχών που δεν χωρούν «αμφισβήτηση» από τις γειτονικές χώρες, τρέχει με ρυθμούς χελώνας

Επιτέλους: ας πράξει η Ελληνική κυβέρνηση τα αυτονόητα!
Επιτέλους: ας ψηφίσει ο λαός αυτούς που απέδειξαν πως αγωνίζονται για την Ελλάδα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου