Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Αλβανικές συμμορίες αλωνίζουν στα χωριά του Νομού Ιωαννίνων

Στο έλεος των συμμοριών από την Αλβανία, που λεηλατούν σπίτια, καφενεία, εκκλησίες και δημόσια κτίρια, βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, που βρίσκεται μια ανάσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Δημοκρατία, σε Αγία Μαρίνα, Χαραυγή, Αργυροχώρι, Μερόπη, Παλαιόπυργο, Καστάνιανη, Περιστέρι και στα υπόλοιπα χωριά του Πωγωνίου οι επιδρομές των κακοποιών είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων και τοπικών φορέων, η ευρύτερη περιοχή έχει μετατραπεί σε μια απέραντη... χασισοφυτεία.

«Η ελλιπής αστυνόμευση έχει ανοίξει την... όρεξη διαρρηκτών, εμπόρων ναρκωτικών και μαστροπών από την Αλβανία, που έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στην περιοχή. Καταστρέφουν περιουσίες, αρπάζουν ό,τι βρουν και δεν διστάζουν να ασκήσουν βία σε όποιον έχει την ατυχία να βρεθεί μπροστά τους» λέει ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν τρεις διαρρήξεις στο χωριό Περιστέρι, ενώ τις προηγούμενες ημέρες στο στόχαστρο των κακοποιών βρέθηκαν σπίτια στις Ποντικάτες και στο Βασιλικό.

«Οι κάτοικοι, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, συνήθως δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά, επειδή φοβούνται ότι οι συμμορίες θα βλάψουν τις οικογένειές τους».

«Η Αστυνομία δεν διαθέτει προσωπικό, οι περιπολίες έχουν σταματήσει. Μόνο η Δίωξη Ναρκωτικών έκανε αισθητή την παρουσία της το τελευταίο διάστημα, εντοπίζοντας δύο τόνους ναρκωτικών» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Πωγωνίου Γρηγόρης Αρμπιρος.

Στην περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων λειτουργούν σήμερα μόλις 2 συνοριακά και 3 στρατιωτικά φυλάκια (έναντι 6 και 5, αντίστοιχα, μέχρι πριν από λίγα χρόνια).

«Τα μισά φυλάκια έκλεισαν και όσα διασώθηκαν είναι υποστελεχωμένα. Το Αστυνομικό Τμήμα Πυρσόγιαννης αποδυναμώθηκε. Οι συνοριοφύλακες μετατάχθηκαν στην Αστυνομία και αποσπάστηκαν -οι περισσότεροι- σε άλλες υπηρεσίες, ενώ οι κυβερνητικές υποσχέσεις για ενίσχυση των στρατιωτικών φυλακίων έμειναν στα χαρτιά. Ελπίζουμε να εγκριθεί τουλάχιστον η πρότασή μας για τοποθέτηση θερμικών καμερών στα σύνορα, που θα αποθαρρύνουν τους κακοποιούς» καταλήγει ο κ. Αρμπιρος.

Σύμφωνα με το ArmyNow, ενισχύονται σημαντικά οι στρατιωτικές δυνάμεις στην ελληνο-αλβανική μεθόριο, ενώ παράλληλα ανοίγει εκ νέου το αδρανοποιημένο φυλάκιο στον Γράμμο, στην περιοχή του χωριού Πληκάτι.

Το φυλάκιο είχε κλείσει το φθινόπωρο του 2012 και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει δοθεί εντολή στο 583 ΜΠ/ΤΠ στην Κόνιτσα να κάνει την απαραίτητη προετοιμασία για την ενεργοποίηση του στρατιωτικού φυλακίου, μέχρι την 1 ή 2 Απριλίου.

Αναμένεται επίσης η πιο συχνή παρουσία κλιμακίου της Β’ Μοίρας Καταδρομών, πέραν της τυπικής πενθήμερης άσκησης που συνήθως προγραμματίζεται.

Ο Υπουργός Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει από την περιοχή ότι η ενεργοποίηση φυλακίων και η συχνότερη παρουσία του στρατού σχετίζεται με το θέμα ασφάλειας στην περιοχή και όχι Εθνικής κυριαρχίας, καθώς η Ελλάδα δεν απειλείται.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου