Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Ρωσικές ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην Αίγυπτο κοιτώντας τη Λιβύη

Ρωσικές ειδικές δυνάμεις φαίνεται πως αναπτύχθηκαν σε βάση στη Δυτική Αίγυπτο, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, σύμφωνα με Αμερικανικές και Αιγυπτιακές πηγές. Η κίνηση αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς η διείσδυση της Ρωσίας στη Λιβύη επεκτείνεται.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, οι Αμερικανικές διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως η κίνηση της Ρωσίας έχει σκοπό να βοηθήσει τον Λίβυο στρατιωτικό Khalifa Haftar, που έχει υποστεί τελευταία κάποιες ήττες σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που ελέγχει, από τις δυνάμεις της Βεγγάζης (Benghazi Defence Brigates).

Οι Αμερικανικές πηγές ανέφεραν πως παρατήρησαν πως αναπτύχθηκαν Ρωσικές ειδικές δυνάμεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην περιοχή Sisi Barrani, 100km από τα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης.

Από Αιγυπτιακής πλευράς επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη 22 μελών των Ρωσικών ειδικων δυνάμεων, αλλά δεν γνωστοποιήθηκε ο σκοπός της αποστολής τους. Μάλιστα αποκάλυψαν πως η Ρωσία χρησιμοποίησε τον Φεβρουάριο άλλη μία βάση, πιο ανατολικά στην Marsa Matrouh.

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν βιάστηκε να σχολιάσει την υπόθεση, καθώς την Δευτέρα υπήρξε άρνηση σχολιασμού και άρνηση από την πλευρά της Αιγύπτου της ύπαρξης Ρωσικών δυνάμεων στην βάση.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από άλλη πηγή την παρουσία Ρωσικών ειδικών δυνάμεων και drones στην Αίγυπτο.

Ο Mohamed Manfour, διοικητής της αεροπορικής βάσης Benina στα ανατολικά τα Βεγγάζης, αρνήθηκε πως ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης έλαβε την οποιαδήποτε βοήθεια από την Ρωσία και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχουν Ρωσικές δυνάμεις στην Λιβύη.

Τα τελευταία 2 χρόνια, αρκετές χώρες (μεταξύ τω οποίων και οι ΗΠΑ) έστειλαν ειδικές δυνάμεις στην Λιβύη ή προχώρησαν σε αεροπορικές επιδρομές ώστε να υποστηρίξουν τις δυνάμεις που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος κυρίως στην Σύρτη.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον ρόλο της Ρωσίας στην πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη, μετά την επιχείρηση του 2011 κατά του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος ήταν καλός πελάτης της Σοβιετικής αμυντικής βιομηχανίας και σύμμαχος της ΕΣΣΔ.

Ταυτόχρονα, σε ρεπορτάζ του Sputnik, γίνεται γνωστό πως η κυβέρνηση της Λιβύης προτίθεται να τηρήσει τα εξοπλιστικά συμβόλαια που είχε υπογράψει ο Μουαμάρ Καντάφι με την Ρωσία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Aguila Saleh Issa.

«Ζητήσαμε από την Ρωσική κυβέρνηση να μας βοηθήσει να εκπαιδεύσουμε τις στρατιωτικές μας δυνάμεις και να επιδιορθώσουμε το στρατιωτικό μας υλικό με τη βοήθεια Ρώσων ειδικών που το γνωρίζουν καλά. (Η Ρωσία) μας υποσχέθηκε βοήθεια στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Θα δημιουργηθούν ομάδες που θα επιθεωρούν την εφαρμογή των αμυντικών συμβολαίων που είχαν υπογραφεί από τον Μουαμάρ Καντάφι» είπε ο Aguila Saleh Issa.

Τον Απρίλιο του 2008, κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Λιβύη, είχαν υπογραφεί διακυβερνητικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων η διαγραφή Λιβυκού χρέους ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αντάλλαγμα συμβόλαια για την Ρωσική Αμυντική Βιομηχανία, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παραλάβει νέες ομάδες τραυματιών του Λιβυκού στρατού από την ανατολική χώρα, για να τους περιθάλψει. Μάλιστα, στις αρχές Φεβρουαρίου, περίπου 70 στρατιώτες του Khalifa Haftar στάλθηκαν στην Ρωσία για θεραπεία.

Ο Aguila Saleh Issa έκανε γνωστό πως έχει σταλεί πρόσκληση σε μέλη της επιτροπής άμυνας και εξωτερικών της Ρωσικής Δούμας να επισκεφθούν την Ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε πως η Λιβύη είναι βυθισμένη στο χάος από το 2011, όταν ξέσπασε η «Αραβική Άνοιξη» που οδήγησε τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Ο ηγέτης της χώρας από το 1969  Συνταγματάρχης Καντάφι, συνελήφθη και λιντσαρίστηκε στις 20 Οκτωβρίου του 2011.

Τον Δεκέμβριο του 2015, οι δύο πλευρές που διεκδικούν την ηγεμονία στην Λιβύη, στο Τομπρούκ και τη Τρίπολη, συμφώνησαν να δημιουργήσουν την νέα κυβέρνηση, που μάχεται την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, που έχει ως κύριο ορμητήριο τη Σύρτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου