Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Τουρκικές απειλές κατά των Κούρδων στη Συρία καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν πεζοναύτες για ενίσχυσή τους

Καθώς ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία προσπαθούν να συνεννοηθούν για την απελευθέρωση της Ράκκας από το Ισλαμικό Κράτος και οι ΗΠΑ στέλνουν πεζοναύτες στην περιοχή, η Τουρκία απαιτεί την εκκένωση της Μανμπίζ από τους Κούρδους.

Την πρόθεση της Τουρκίας να εκδιώξει βιαίως τους Κούρδους του YPG από τη Συριακή πόλη Μανμπίζ, δημοσιοποίησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι για την Τουρκία, το παρακλάδι του PKK στη Συρία, τo YPG, είναι εξίσου επικίνδυνο με το Ισλαμικό Κράτος και αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση. Επίσης δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στους τρομοκράτες (εννοεί τους Κούρδους) να ενώσουν τις περιοχές τους στη Βόρεια Συρία.

Σε σχέση με την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκκα από το Ισλαμικό Κράτος, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως οι ΗΠΑ δείχνουν αναποφάσιστες και αποπροσανατολισμένες και πως η Τουρκία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα ανεχτεί την παρουσία μιας ανεξάρτητης τρομοκρατικής χώρας στα σύνορά της με την Συρία. 


Η δήλωση αυτή δεν στοχεύει βέβαια το Ισλαμικό Κράτος, αλλά ένα πιθανώς ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος. Για το λόγο αυτό, από τις 24 Αυγούστου του 2016, ξεκίνησε από την Τουρκία η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, με σκοπό να εκδιώξει τους Κούρδους του YPG ανατολικά του ποταμού.

Η Τουρκία έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να συνεργάζονται με τους Κούρδους της Συρίας του YPG, στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία την αποχώρηση των Κούρδων του YPG από την Μανμπίζ και την επιστροφή τους ανατολικά του Ευφράτη, αλλά η υπόσχεση δεν έχει υλοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκκα από το Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για το πώς και από ποιον θα γίνει η επιθετική ενέργεια ανακατάληψης της Ράκκα. Οι Κούρδοι στρατιωτικοί θα πρέπει να φύγουν από την Συριακή πόλη Μανμπίζ και να πάνε ανατολικά του Ευφράτη, όπως μας έχουν υποσχεθεί» είναι ο Ιμπραήμ Καλίν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε πως οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ρωσίας, συναντήθηκαν στην Αττάλεια και συζήτησαν τον μηχανισμό συντονισμού των επιχειρήσεων στη Συρία.

Αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είπε:
«Φαίνεται πως οι ΗΠΑ ίσως προχωρήσουν την επιχείρηση (σ.σ. απελευθέρωσης της Ράκκα) με τους Κούρδους του YPG και όχι με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ δίνουν όπλα στους Κούρδους του YPG. Εάν προχωρήσει η επιχείρηση με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει κόστος για τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, επειδή το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Αμερικανικών δυνάμεων Συνταγματάρχης Τζον Ντόρριαν, στις δηλώσεις του άφησε πολλά υπονοούμενα για τον ρόλο της Τουρκίας στην επιχείρηση:
«Ο ρόλος της Τουρκίας στην απελευθέρωση της Ράκκα, βρίσκεται υπό συζήτηση, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Έχουμε πει πως είμαστε ανοιχτοί στον ρόλο της Τουρκίας στην απελευθέρωση της Ράκκα και θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες για οποιοδήποτε λογικό αποτέλεσμα».

Επίσης, ο συνταγματάρχης έκανε γνωστό πως Αμερικανοί πεζοναύτες με πυροβολικό, αναπτύχθηκαν στη Συρία, ώστε να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος στη Ράκκα. Οι τοπικές δυνάμεις περιλαμβάνουν το SDF και τους Κούρδους του YPG, που αποτελούν τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή. Κουρδική πηγή ενημέρωσε το Reuters πως αναμένονται ακόμη περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες σύντομα.

Οι νέες Αμερικανικές δυνάμεις αποτελούνται από 400 άνδρες, πεζοναύτες και ρέιντζερς και προστέθηκαν στους ήδη 500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία. Αναμένεται όμως να έχουν μόνο υποστηριχτικό ρόλο.

Οι Ρώσοι, επίσης μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους με σύμμαχο τον Συριακό στρατό του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Στην μάχη εμπλέκονται και Τουρκικές δυνάμεις στο βορρά και Ιορδανικές στο νότο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου