Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Μέτρα επιτάχυνσης των απελάσεων και στην Ιταλία

Η Ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε νέες αυστηρότερες διατάξεις για τη χορήγηση ασύλου. Παράλληλα διεμήνυσε ότι η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση δεν είναι επαρκής.

Μία – μία οι Ευρωπαϊκές χώρες που σέβονται τον εαυτό τους και τους πολίτες τους προχωρούν σε αυστηρότερα μέτρα για παροχή ασύλου και κάρτας παραμονής στους παρανόμως εισελθόντες Ασιατικής και Αφρικανικής καταγωγής αλλοδαπούς.

Μετά την Γερμανία, που ζήτησε περισσότερες και πιο γρήγορες απελάσεις παράνομων μεταναστών και ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο, και η Ιταλία επιταχύνει τις απελάσεις των παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι προσπαθεί να πετύχει ουσιαστικά αποτελέσματα στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών:
Πιο γρήγορους επαναπατρισμούς των παράνομων μεταναστών, αλλά και επιτάχυνση της διαδικασίας για τη χορήγηση ασύλου.
Όσοι ζητούν άσυλο, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, θα μπορούν να κάνουν μόνον μια προσφυγή και όχι δύο, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Ρώμης προσπαθεί να περιορίσει στα 250 άτομα την χωρητικότητα των κέντρων παραμονής μεταναστών.

Μέχρι σήμερα, έχουν μεταφερθεί κοντά σε μικρά χωριά πάνω από 1.000 παράνομοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Ο κύριος στόχος είναι να μειωθούν οι κοινωνικές εντάσεις και να αποφευχθεί περαιτέρω εκμετάλλευση της όλης υπόθεσης από την (ακροδεξιά) Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.

Όσοι αλλοδαποί έχουν κάνει αίτηση για άσυλο, μέχρι να λάβουν την σχετική απάντηση, θα μπορούν να προσφέρουν, εφόσον το επιθυμούν, δωρεάν χρήσιμη κοινωνική εργασία.

«Το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια ατζέντα για την μετανάστευση οφείλεται στη χώρα μας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ατζέντα αυτή δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ικανοποιητική.

Το ερώτημα είναι αν στην σύνοδο για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των πρώτων Ευρωπαϊκών συνθηκών στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη, θα γίνει ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό και αν θα αποτελέσει μαζί με την ασφάλεια, το κύριο αντικείμενο μιας «ενισχυμένης συνεργασίας» μεταξύ ορισμένων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη συμφωνία της Ιταλίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, φαίνεται δύσκολο να γίνει δυνατή η μείωση των μεταναστευτικών ροών από τη χώρα, λόγω της έλλειψης ουσιαστικών υποδομών στην περιοχή που ελέγχει η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράτζ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου