Κυριακή 9 Απριλίου 2017

12 έως 24 Αμερικανικά drones τύπου Predator θα αποκτήσει η Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στον τύπο τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 12 έως 24 μη επανδρωμένα αεροχήματα από αυτά που θα αποσύρουν οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα αεροχήματα εντάχθηκαν στον Αμερικανικό στρατό τον Μάρτιο του 2005 και είναι τα UAS τύπου MQ-1Β Predator της εταιρείας General Atomics Aeronautical Systems Inc.

Το MQ-1Β Predator έχει μήκος 8,22 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 16,76 μέτρα, ύψος 2,1 μέτρα, βάρος κενό 512 κιλά και βάρος πλήρες φορτίου 1.020 κιλά. Μεταφέρει 378 λίτρα καυσίμου και μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 204,2 κιλών.

Το αερόχημα προωθείται από ένα υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο κινητήρα Rotax 914F με απόδοση 115 ίππους. Το αερόχημα μπορεί να πετά με ταχύτητα πλεύσης 130-165 χλμ/ώρα και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 217 χλμ/ώρα με εμβέλεια 1.100 χλμ. Η αυτονομία του με πλήρες φορτίο είναι 24 ώρες και μπορεί να φτάσει σε επιχειρησιακό ύψος 7.620 μέτρων (25.000 πόδια).

Τα αμερικανικά MQ-1Β Predator μπορούν να μεταφέρουν δύο βλήματα AGM-114 Hellfire και να πλήξουν στόχους σε απόσταση 8 χιλιομέτρων ή εναλλακτικά 6 βλήματα τύπου AGM-176 Griffin με εμβέλεια 20 χιλιομέτρων όταν τα βλήματα εκτοξεύονται από μεγάλο ύψος.

Εκτιμάται ότι εάν η Ελλάδα αποκτήσει με καθεστώς leasing 12 αεροχήματα Predator, θα απαιτηθεί η δαπάνη 500.000-700.000 δολαρίων το μήνα δηλ. 6-8,4 εκατ. δολάρια ετησίως. Εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί μέσω χρηματοδοτήσεων FMS. Εκτός από το ποσό αυτό, η Ελλάδα θα καταβάλει επιπρόσθετα χρήματα για την εκπαίδευση 36-72 χειριστών, ανάλογα με τον αριθμό των αεροχημάτων που τελικά θα παραληφθεί (12 ή 24 αεροχήματα).

Κάθε μονάδα του συστήματος MQ-1Β Predator περιλαμβάνει 4 αεροχήματα, σταθμό έλεγχου και διοίκησης με τριμελές πλήρωμα (ένα χειριστή του αεροσκάφους και δύο των αισθητήρων), το δορυφορικό σύστημα μετάδοσης λήψης δεδομένων (Predator Primary Satellite Link), ενώ η συνολική δύναμη του ανθρώπινου δυναμικού που απαιτείται για την υποστήριξη μίας μονάδας φτάνει τα 55 άτομα.

Εάν τελικά η Ελλάδα αποκτήσει 12 αεροχήματα θα σχηματιστούν 3 σμήνη που θα απαιτήσουν την εκπαίδευση 165 ατόμων για την αξιοποίησή τους.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ η προμήθεια των αεροχημάτων αυτών αποσκοπεί στην «υποστήριξη του αγώνα και την επίθεση εναντίον εχθρικών δυνάμεων εμπροσθοφυλακής και/ή αναγνώρισης», αφού χάρις στις δυνατότητές τους τα MQ-1Β Predator μπορούν να μεταδίδουν εικόνα από τους αισθητήρες τους στο κέντρο ελέγχου με δορυφορικά μέσα καλύπτοντας τεράστιες εκτάσεις και πιο ειδικά την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Predator έχει μεγάλη επιχειρησιακή ευελιξία αφού μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί από διάδρομο μήκους 610 μέτρων και να επιχειρεί για 24 συνεχόμενες ώρες. Το σύνολο των υποσυστημάτων του συστήματος μπορεί να μεταφερθεί με 2 αεροσκάφη C-130H, επιτρέποντας στην Πολεμική Αεροπορία την ανάπτυξη του σε οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής επικράτειας μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που δοθεί η εντολή.

Η ένταξη στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις οποιουδήποτε νέου οπλικού συστήματος νέας τεχνολογίας είναι σαφώς χρήσιμη. Όμως, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε, γιατί απαξιώνονται τα Ελληνικά αντίστοιχα αεροχήματα;
Δεν υποστηρίζουμε πως οι Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες διαθέτουν αυτή τη στιγμή κάτι ανάλογο του Predator, αλλά, εάν χρηματοδοτούνταν τα τελευταία 10 χρόνια με 500.000 δολάρια το μήνα (όσο θα κοστίζουν τα predator) μήπως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θα διέθετε αντίστοιχο ή και καλύτερο οπλικό σύστημα για αξιοποίηση από τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις;

Στα επόμενα άρθρα μπορείτε να διαβάσετε τι έχουμε γράψει για τα Ελληνικά μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Η Ελλάδα κατασκευάζει δικά της UAV

Εσθονικά UAV για την πυροσβεστική, αντί για Ελληνικά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου